Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cyklisté na Liberecku vítáni: Lesy ČR dokončily první etapu cyklostezky svaté Zdislavy

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 02. 05. 2017 12:19

Sdílet článek

První etapu cyklostezky sv. Zdislavy dokončily letos v dubnu po roční stavbě Lesy ČR. Celkem 3,2 kilometry dlouhý úsek mezi Novým Borem a Svorem v Libereckém kraji přišel podnik na 13 milionů korun. V sobotu 6. května ho začne veřejnost užívat oficiálně.

Už od roku 2012 se připravoval krajský projekt 37 kilometrové cyklostezky sv. Zdislavy coby páteřní komunikace mezi Novým Borem a Bílým Kostelem nad Nisou. „Hlavní je odvést cyklisty z frekventované silnice I/13 a I/9 mezi Libercem a Děčínem. Stezka také naváže na cyklomagistrálu Ploučnice, Odra-Nisa i na vznikající cyklostezku Varhany,“ uvedl krajský ředitel Lesů ČR z Liberce Ludvík Řičář. Na projektu se podílejí obce Nový Bor, Svor, Cvikov, Kunratice u Cvikova, Velký Valtinov, Jablonné v Podještědí a Rynoltice.

Státní podnik se ujal stavby úvodní etapy. „Bude sloužit cyklistům a pěším, ale využije ji také lesní technika při naší hospodářské činnosti,“ dodal Řičář.

Stezka prochází krajem svaté Zdislavy, české šlechtičny, léčitelky a ochránkyně chudých, která ve 13. století žila na Lemberku a zasloužila se o vznik dominikánského kláštera či baziliky v Jablonném v Podještědí. Je patronkou tohoto kraje. O jejím životě byl natočen film V erbu lvice a známá je také z románu Jaroslava Durycha Světlo ve tmách

Kontakt: Eva Jouklová - tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p; +420 725 257 900; Jouklova@lesycr.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky