Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dolánky u Turnova ožijí masopustní veselicí

09. 02. 2017

Nefalšované masopustní veselí můžete zažít na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova. V sobotu 11. února v Dolánkách potkáte nejenom tradiční masopustní masky, ale ochutnáte i spoustu typických laskomin nebo vyslechnete folklorní písně a mnohé další. K oslavám masopustu se připojí i hejtman Libereckého kraje Martin Půta a radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová.

Svátek Masopustu je doložený již ve 13. století.  Slavil se od středověku jak v nejchudších vrstvách, tak na panských dvorech, na vesnicích i ve městech. Byl to čas zabíjaček, vepřových hodů, nejrůznějších vesnických zábav a bálů, čas nevázané veselosti. Přípravou na Masopust byl Tučný čtvrtek před masopustní nedělí, spojený s hodováním. Konzumace vepřového s knedlíkem a zelím měla lidem zajistit sílu a zdraví v následujícím období.  Nouze nebyla ani o sádlo, proto hospodyně zadělaly na koblihy, šišky a boží milosti, kterých pak smažily plné mísy. Následující dny byly spojeny s tancovačkami a lidovými zábavami, které končily průvodem maškar o masopustním úterý. Průvod vedl Laufr, za ním pak s muzikou šel Medvěd s Medvědářem, Slaměný, Bába s Dědkem, Žid, Turek, Cikánka, Klibna a další a další. Hospodyně hostily průvod pivem, koblihami a koláči a také do velkého talíře přispívali na muziku. Někde si účastníci průvodu vybrali výslužku sami - pečeni z trouby, uzené z komína apod.

Program:

11.00 – 13.00 Folklórní soubor Furiant Malá Bělá, Dechová hudba Průvan a Mackie Messer Šraml Band – vstupy písní a tanců

13.00 Žádost Laufra o převzetí vlády nad vesnicí, předání klíčů starostou města Turnov

13.15 Folklórní soubor Furiant Malá Bělá, Dechová hudba Průvan a Mackie Messer Šraml Band

13.45 Pozdravení hospodáře a hospodyně

14.00 Masopustní tanečky s maskami – soutěž o nejlepšího tanečníka a tanečnici (cenou pro vítěze bude Vrkoč – koláč)

14.30 Masopustní hra – Souboj Masopustu s Půstem (Čmukaři Turnov)

14.45 Masopust s Divadlem Kvelb

15.15 Masopustní obchůzka Dolánkami s Divadlem Kvelb

15.45 Pochovávání Basy – masopustní hra

Masopustní rej masek doprovodí kapela Mackie Messer Šraml Band.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215