Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dvoudenní festival řemesel, hudby a divadla v Turnově

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 05. 2017 16:51

Sdílet článek

Desítky řemeslníků z celé České republiky, staročeské dobroty, hudba i divadlo. Staročeské řemeslnické trhy v Turnově pokračují o víkendu 27. a 28. května svým XXIII. ročníkem. Během dvoudenního festivalu se Liberecký kraj navíc rozroste o další dva Mistry tradiční rukodělné výroby. Ocenění jim předá v sobotu v 12:30 hod. krajská radní Květa Vinklátová. 

Přehlídku tradičních uměleckých řemeslných technik s bohatým kulturním programem pořádají Spolek přátel muzea a Muzeum Českého ráje v Turnově. Návštěvníky na dvou pódiích čekají vystoupení v podání hudebních skupin a divadelních společností. Seznámí se s výrobou skla, keramiky, zboží z kůže, proutí a orobince, svoji práci představí kamenáři, nožíři a mnozí další, často držitelé certifikátů Nositel tradice lidového řemesla, Mistr rukodělné výroby a certifikátu Regionální produkt z jednotlivých oblastí České republiky. Nebudou chybět ani prodejci tradičního pečiva a občerstvení. Novinkou letošního ročníku bude scéna loutkového divadla u Kamenářského domu, která bude po oba dva dny věnována dětem.

Během sobotního programu předá Květa Vinklátová, krajská radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu, ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje. „Liberecký kraj toto ocenění uděluje od roku 2012 a letos titul velmi ráda předám panu Jaroslavu Brožovi za výrobu březových metel, který je v oblasti Krkonoš a Podkrkonoší posledním, kdo se tímto řemeslem zabývá. Ocenění obdrží rovněž pan Josef Břečka, který je v oboru tesařství a truhlářství ojedinělým řemeslníkem. V práci se dřevem, ale i kamenem a dalšími materiály se řídí výlučně historickými předlohami,“ říká radní Květa Vinklátová.

Staročeské řemeslnické trhy se uskuteční o víkendu 27. – 28. května v areálu turnovského muzea
a přilehlého parku. Vstupné: dospělí 70 Kč, senioři 50 Kč, děti a studenti 30 Kč. Stálé expozice a výstavy Muzea Českého ráje v Turnově budou otevřené.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky