Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman Martin Půta k turnovské škole: Mělo by nám všem jít o dobré fungování a perspektivu školy

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 27. 08. 2016 09:28

Sdílet článek

Oznámení o stávkové pohotovosti jedné části zaměstnanců Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy v Turnově v čele s předsedou odborové organizace Marcelem Fišerou beru na vědomí. Včera, v pátek 26. srpna 2016, jsem se s ní podrobně seznámil.

V oznámení o stávkové pohotovosti předseda pan Fišera uvádí, že pokud nebude návrh na rozdělení z řádného jednání Zastupitelstva Libereckého kraje dne 30. srpna stažen a Zastupitelstvo Libereckého kraje rozdělení schválí, vyhlásí odborová organizace stávku a bude požadovat revokaci usnesení.

Z mého pohledu nemohou žádné odbory klást ultimáta a nejvyšší orgán Libereckého kraje vyzývat k tomu, aby neprojednával věc, která je v jeho kompetenci. Je na něm, co bude projednávat nebo nebude. Rozhodne o tom jen zastupitelstvo samo. Jsem přesvědčený, že podobný postup už tak dost vypjaté situaci, neprospívá. Navržený bod má stanovený pevný čas projednání, v 16:00 hodin, právě proto, aby se k němu mohli v případě zájmu vyjádřit občané, tedy také žáci, jejich rodiče a zaměstnanci školy.

Trvám na tom, že sloučení dvou škol, hotelové a obchodní s integrovanou školou, v roce 2009 byl nesprávný krok. Obě školy nikdy ve skutečnosti nefungovaly jako jeden subjekt. Naopak. Od loňského roku se po nepovedeném a nedostatečně vysvětleném sestěhování škol situace, ani po několika jednáních neuklidnila, naopak se stále více vyhrocuje. Zastávám názor, že by bylo správnější mít dvě dobře fungující školy, než jednu, kde panují spory, a nebojím se říct, že v současnosti někdy i nenávist.

Na včerejší besedě mi byla předána petice pro rozdělení OHS Turnov, kterou podepsalo 112 žáků a jejich zákonných zástupců.

Rovněž vnímám nesouhlasný návrh na rozdělení školy, který vzešel z úterního jednání Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Libereckého kraje. Jsem připravený nechat sporné otázky kolem navrženého rozdělení školy znovu posoudit a projednat v orgánech kraje. O dobré fungování a perspektivu školy by nám všem při hledání východiska z vypjaté situace mělo jít především.

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky