Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman kvůli kompenzaci za mzdové náklady pro řidiče píše premiérovi

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 30. 11. 2016 11:44
  • Doprava

Sdílet článek

Kvůli kompenzaci za zvýšené a nečekané náklady na mzdy řidičům v autobusové dopravě se hejtman Libereckého kraje Martin Půta obrací na předsedu vlády Bohuslava Sobotku. Dopisem ho požádá, aby garantoval kompenzace, které kraje musejí vynaložit. Podle nařízení vlády mají řidičům od 1. ledna 2017 vzrůst mzdy o třetinu, což pro Liberecký kraj znamená navýšení nákladů podle předběžných odhadů zhruba o 42 mil. Kč.

„Autobusoví dopravci ale nejsou schopni nést zvýšené náklady dlouhodobě, musíme jednat rychle. Je nutné, abychom měli garantovanou kompenzaci od státu nejpozději do konce letošního roku, jinak může dojít k ohrožení veřejné dopravy. Proto se dopisem obrátím na premiéra s prosbou, aby se do celé problematiky vložil,“ říká hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj se navýšením mezd řidičů v autobusové dopravě zabývá dlouhodobě. Za rok a půl proběhla řada jednání jak se zástupci odborového svazu dopravy, tak s dopravními firmami. Již v září letošního roku si Liberecký kraj vyžádal stanovisko Ministerstva pro místní rozvoj ČR, jak upravit stávající smlouvy s dopravci na dopravní obslužnost. Poslední schůzka se uskutečnila na krajském úřadě v pondělí 28. listopadu. Na ní místopředseda odborového svazu dopravy Alfonz Klokočka přítomné informoval o jednání předsedy odborářů s premiérem Sobotkou, který kompenzace krajům přislíbil. „Požadujeme jasnou metodiku, jak podle zákona o veřejných zakázkách doplnit stávající platné smlouvy s dopravci a od státu jistotu, že nám budou náklady na mzdy kompenzovány,“ uzavírá hejtman.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky