Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman zahájil výstavu k 70. výročí operace Anthropoid v Dubé

Šírová Květa

  • 26. 06. 2012 14:55

Sdílet článek

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) společně se starostkou města Dubá Zdeňkou Šebsovou zahájil včera v Šatlavě Městského řadu v Dubé putovní výstavu k 70. výročí operace Anthropoid s názvem Někomu život, někomu smrt. 

„Bylo mi ctí převzít záštitu právě nad touto putovní výstavou, kterou její organizátoři připravili u příležitosti 70. výročí Operace Anthropoid. Výstava, ale i doprovodná publikace vydaná u této významné vzpomínkové akce, mapuje jeden z nejzásadnějších zlomů II. světové války – atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Hendricha. Výstava ovšem není věnována jen tomuto jednomu osudovému dni, kdy byl proveden atentát na nejvyššího představitele nacistického Německa v Protektorátu Čechy a Morava. Také zde máme unikátní možnost sledovat vývoj dějin již od roku 1938, kdy naše země byla Spojenci vydána beze zbraně německým okupantům,“ řekl hejtman v úvodním slovu.

Putovní výstava s názvem Někomu život, někomu smrt představuje příčiny, průběh a důsledky atentátu na Reinharda Heydricha, který provedli českoslovenští parašutisté – příslušníci čs. zahraniční armády, ve spolupráci s českými vlastenci 27. května 1942.

Po České republice putuje od prosince 2011 a zhlédly ji desetitisíce občanů. V těchto dnech je k vidění v Libereckém kraji na radnici města Dubá. Výstavu připravilo občanské sdružení Asociace nositelů legionářských tradic (ANLET www.anlet.cz).

Zahájení výstavy se také zúčastnili zástupci liberecké jednoty ČSOL v čele s válečným veteránem gen. Stanislavem Hněličkou, který se zúčastnil bojů v severní Africe u Tobruku, stal se příslušníkem československé obrněné brigády ve Velké Británii, v letech 1944-1945 se zúčastnil obléhání německé posádky Dunkerque. Po roce 1948 byl perzekvován a vězněn, plné rehabilitace se dočkal až po roce 1989. V roce 2007 se stal nositelem Řádu Bílého lva. Gen. Hnělička projevil úctu k těm, kteří v zahraničním i domácím odboji položili své životy za svobodu a demokracii.

Autorka projektu výstavy Jindra Svitáková o realizaci říká: „Naším cílem je napravit stokrát omílanou lež, že český národ nikdy nebojoval. Není to pravda – český národ bojoval za svou svobodu v první i druhé světové válce, a měl mnohem těžší podmínky, než mnoho jiných národů. Lidé, kteří o to usilovali, se mohli někde schovat a přečkat v klidu válku, nechat ji za sebe „někoho“ vybojovat. Ale Češi a ani Slováci to neudělali.“

Atentát, jehož diplomatickým důsledkem bylo oduznání podpisu pod Mnichovskou dohodou vládami Velké Británie, Francie a Itálie, byl nejvýznamnějším odbojovým činem, který byl v Evropě v období 2. světové války proveden. Žádný ze států, ani podstatně větších, si netroufl zaútočit na tak vysoce postaveného činitele Třetí říše. Osou celé realizace byla spolupráce s historikem, badatelem Jaroslavem Čvančarou. Poskytl Anletu nejen své neocenitelné vědomosti, ale také možnost využít námětově jeho knihy – ojedinělou trilogii Někomu život, někomu smrt – československý odboj a nacistická okupační moc, a knihu Heydrich.

Autorka k tomu dodává: „Atentát na Heydricha nám zanechal dva důležité odkazy: jedním z nich je hrdinství lidí, kteří se mohli rozhodnout: bojovat, nebo čekat „jak to dopadne“ s rizikem téhož – vyhlazení, vystěhování z českého prostoru, anebo tu byla třetí možnost: kolaborace. Druhým důležitým odkazem je naprosto nezměřitelné hrdinství sedmi parašutistů, kteří v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze bojovali proti sedmi stům nasazeným útočníkům více než pět hodin. Kdo by to dnes dokázal? Máme v sobě takovou sílu? To je nejdůležitější poselství tohoto činu – nutnost postavit se zlu. Ten, kdo výstavu navštíví, pochopí, že se nemusí stydět za to, že je Čech. A mladí lidé si mohou z výstavy odnést důležité poselství: že válka není jen počítačová hra, ale skutečnost, která ještě dnes děsí a zabíjí spoustu jejich vrstevníků.“

Výstava je instalována na 24 panelech typu roll-up. K výstavě byla vydána podrobná brožura, ke které byly ve spolupráci s Asociací učitelů dějepisu zpracovány pracovní listy a metodická příručka pro učitele. Výstava, ve spojení s těmito dokumenty, se tak stala velmi názornou učební pomůckou pro žáky druhého stupně základních škol a studenty středních škol.

Výstava je základem výchovně-vzdělávacího projektu ANLET k 70. výročí operace Anthropoid, který dále zahrnuje literární soutěž, internetovou znalostní soutěž, spolupráci na projektech a vzpomínkových akcích měst, obcí i dalších neziskových subjektů k tomuto výročí.

 Další informace o tomto projektu: www.nekomuzivot-nekomusmrt.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky