Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hrdinou nové výstavy českolipského muzea bude rolník František Kněžík

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 04. 2017 14:58

Sdílet článek

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě otevírá ve středu 26. dubna 2017 v 16. 30 hodin výstavu František Kněžík a ti druzí. Zemědělství a venkov na Českolipsku ve 20. století. Výstava v Maštálkově síni muzea je otevřena do 18. června 2017.

Hrdina ústřední části výstavy, František Kněžík, byl obyčejný rolník žijící v letech 1911 – 1991 ve vesnici Luhov, kam přišel ze středních Čech do usedlosti čp. 24 po německé rodině Donathových. Vášnivý čtenář, sadař a sběratel. Měl hodně rysů českých sedláků z vnitrozemí z doby národního obrození. Proto také jeho pozůstalost nabízí zajímavé pohledy do vesnického života nejen v jeho době, ale také před rokem 1945, protože zachoval doklady dřívějších majitelů této usedlosti. Drobné zemědělské nářadí a předměty z domácnosti zdobí expozici lidového bydlení v Kravařích. Zde na výstavě jsou dokumenty a obrázky.

Kněžík se zdráhal vstoupit do JZD a byl dokonce za nesprávné plnění dodávkových povinností postaven před soud. Nebyl to žádný sabotér, ale dobrý hospodář, který se dokázal vzepřít nesmyslně ukládaným vysokým dodávkám.

Výstava je doplněna dalšími obrázky z venkovského prostředí od doby meziválečné do začátku padesátých let. Zvláštností tohoto projektu je, že se snažíme dívat na venkovský život očima jejich obyvatel a nikoliv úřadů či politických stran. 

TZ/Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, příspěvkové organizace Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky