Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Jak se slavily Vánoce na zámku? Koncert V. Harapese na Sychrově

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 12. 2013 15:45

Sdílet článek

Chtěli byste znát další podrobnosti ke šlechtickým či lidovým vánočním zvykům? Křesťanský původ vánočních svátků byl na spravovaných objektech připomenut bohoslužbami. Vánoční hodování ale nebylo ani hradech a zámcích nijak okázalé – dodržoval se tradiční půst, u štědrovečerní večeře najdeme na šlechtických tabulích různé druhy masa a ryb, např. vařený candát, či kapr s křenem a ovocem, tradiční býval tzv. černý kapr, což je kapr se sladkou tmavou omáčkou, která se připravovala z perníku, medu, sušeného ovoce, piva  a vína. Oblíbený byl také kapr namodro, uložený v aspiku z telecích nožiček s mrkví a pórkem. Právě na zámcích se velmi často podávalo např. rizoto s raky či různě upravovaný pstruh, dezertem byly lívance, jablečný/tvarohový závin nebo pudink. K samostatným chodům patřilo ovoce a ořechy.

 

SZ Sychrov (www.zamek-sychrov.cz)

Zámek je pro veřejnost otevřen denně včetně pondělí,  v měsících prosinec – březen denně 10.00 – 14.00 hodin, přičemž začátky prohlídek jsou vypsány na časy:10:30, 11:30, 13:00 a 14:00 hodin. (zavřeno bude 24., 25. a 26.12.)

24. 12. 2013    Půlnoční mše v zámecké kapli – od 24.00 hod.

 

26. 12.  Vánoční koncert, od 16:00  a 18.30 hod.  - Vánoce s Vlastimilem Harapesem

Slavnostní večer s českým hercem, tanečníkem, režisérem, tanečním mistrem, choreografem, pedagogem, dlouholetým členem a sólistou baletu Národního divadla v Praze.

Večer, jehož program je dramaturgicky zaměřen na Vánoce, večer, ve kterém bude Vlastimil Harapes hovořit i zpívat společně s excelentní operní pěvkyní Emou Hubáčkovou ( sólové skladby i dueta ) a za doprovodu klavírního virtuosa, zasl. umělce Ukrajiny prof. Vladimíra Župana. Pořad je moderován Danielem Rumpíkem - ředitelem rádia Blaník.

Zazní např. chansony l'important c'est la rose, Je suis malade, muzikálové Zpívání v dešti, Píseň pro Kristinku, jedna z nejslavnějších vánočních písniček Purpura a další.Účinkují : VLASTIMIL HARAPES , český herec, tanečník a režisér, EMA HUBÁČKOVÁ , operní pěvkyně (dramatický soprán), VLADIMÍR ŽUPAN , klavírní virtuos, zasl. umělec Ukrajiny , DANIEL RUMPÍK , ředitel Rádia Blaník.

 

27.12. 2013 – 5.1. 2014, Prohlídky vánočně vyzdobeným zámkem - každý den v 10:30, 11:30, 13:00 a 14:00. Prohlídky vánočně vyzdobených zámeckých interiérů, doplněné o původní historické betlémy a  vánoční stromečky s originálními ručně malovanými ozdobami. Pod stromečky budou k vidění hračky rohanských dětí. Pro každého návštěvníka je připraven malý dárek. Menší skupiny bez rezervace ve výše uvedené časy, skupiny nad 10 osob, rezervace nutná na telefonu 482 416 011 (10:00 – 14:00).

 

SZ Hrubý Rohozec (www.hruby-rohozec.eu)

26.12. – 1.1.2014 Vánoční prohlídky - prohlídky vánočně vyzdobených zámeckých interiérů, výklad doplněn o povídání o tom, jak poslední majitelé zámku slavili Vánoce, jak se stolovalo, jaké byly obvyklé dárky pod stromečkem apod.

SZ Zákupy (www.zamek-zakupy.cz)

21. – 22.12. Adventní prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku Zákupy s povídáním o vánočních zvycích a šlechtických Vánocích

Začátky prohlídek: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 a 14:00 hod.

 

21. 12. Slavnostní fanfáry trombónového kvarteta ze ZUŠ Česká Lípa na nádvoří zámku, 15:45 hod.

 

21. 12. Živý betlém na nádvoří zámku v podání Divadelního spolku Havlíček Zákupy, 16:00 hod.

 

21. 12. Adventní koncert v podání žáků ZUŠ Česká Lípa v koncertním salonu v přízemí zámku, 17:00 hod. Vstupné 50,- Kč.

Kontakty: PhDr. Miloš Kadlec, ředitel, NPÚ ÚPS na Sychrově, tel.: 482 360 003, e-mail:  kadlec.milos@npu.cz

Kult vánočního stromku byl na rakouském panovnickém dvoře přijat oficiálně v roce 1816 za vlády císaře Františka I., do Čech se tradice vánočních stromků dostala o několik let dříve, a to již v roce 1812, kdy ředitel stavovského divadla Jan Karel Liebich nazdobil vzrostlý smrk jako překvapení pro své hosty. Zavedení tradice stromečků do běžných domácností potom trvalo zhruba do poloviny 19. století. Stromečky se původně zavěšovaly ke stropu a byly zdobeny jablky, ořechy, sušeným ovocem a sladkým pečivem.

 

           

            Oproti dnešním zvykům se vánoční dárky až do vzniku Československa nebalily, ale byly položeny pod stromečkem a velmi často se jednalo o oblečení, pro aristokraty kuřácké potřeby či zbraně, dámy ocenily šperky či drobné kusy nábytku, obrazy, ale i třeba živá zvířata, jako byli psi. Děti aristokratů nacházely pod stromečkem kromě hraček také knihy a  obuv – hračky byly zastoupeny v daleko menší míře, než-li je tomu dnes.

Mgr. Bc. Lucie Bidlasová, pracovník vztahů k veřejnosti,  NPÚ ÚPS na Sychrově, tel.: 482 360 006, mob: 773 775 944,  e-mail: bidlasova.lucie@npu.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky