Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj hledá nejlepší kroniky

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 04. 2017 12:01

Sdílet článek

Obecní a městští kronikáři mohou zazářit v soutěži O nejlepší kroniku Libereckého kraje. Třetí ročník této soutěže vyhlašuje Liberecký kraj ve spolupráci s Ještědskou pobočkou České archivní společnosti a Severočeským muzeem v Liberci. Tři nejúspěšnější kronikáři v obou kategoriích získají za svou činnost finanční odměnu. Písemné přihlášky jsou přijímány do 31. května. Slavnostní vyhodnocení soutěže se uskuteční v rámci Dnů evropského dědictví 7. září v Severočeském muzeu v Liberci.

Cílem soutěže je podpora a ocenění práce městských a obecních kronikářů a upozornění široké veřejnosti na význam kronik jako uchování pravdivého obrazu současnosti budoucím generacím. „Domnívám se, že jde o skvělý způsob, jak zviditelnit náročnou a záslužnou práci kronikářů z našeho kraje,“ láká k zapojení do soutěže Květa Vinklátová, radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Soutěže se mohou zúčastnit všechna města a obce Libereckého kraje, protože odborná komise posoudí jejich kroniky ve dvou kategoriích. První z nich jsou obce s počtem do 2000 obyvatel, druhá je kategorie s počtem nad 2000 obyvatel.  Zápisy v kronikách jsou hodnoceny za období dvou let, a to za roky 2014 – 2015. Vyplněnou přihlášku do soutěže musí obce
v písemné podobě zaslat do 31. května 2017 na adresu sídla Ještědské pobočky České archivní společnosti.

Soutěžní svazek následně obce zapůjčí svému okresnímu archivu. Během června a července budou kroniky ohodnoceny. „Odborná komise bude hodnotit obsah a strukturu zápisů, stylistickou úroveň, posoudí grafickou a výtvarnou stránku a v neposlední řadě se zaměří i na přílohy ke kronice,“ dodává radní Květa Vinklátová.

Nejúspěšnější kronikáři získají za své kroniky v každé kategorii od Libereckého kraje peněžitou odměnu: 1. místo: 5.000 Kč, 2. místo: 3.000 Kč, 3. místo: 1.500 Kč. Peníze půjdou z rozpočtu odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Soutěž je vyhlašována od roku 2013 jednou za dva roky. Dosud bylo oceněno celkem 12 kronikářů. V roce 2015 se přihlásilo celkem 17 měst a obcí a těmi nejlepšími byly vyhlášeny kroniky v Turnově a v Dubé.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky