Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj rozdal mezi dobrovolné hasiče tablety se speciální aplikací

24. 06. 2016

Sto deset! To je počet tabletů, které byly dnes předány vybraným jednotkám sborů dobrovolných hasičů obcí Libereckého kraje. Nakoupil je Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje na základě Veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí neinvestiční účelové dotace z rozpočtu Libereckého kraje. Dotační částka na tablety činila 1 milion 122 tisíc korun. 

„Dobře si uvědomujeme, jak je práce dobrovolných a profesionálních hasičů důležitá, proto každoročně vyhlašujeme rozsáhlé dotační programy. V letošním roce je vyčleněna částka přes 24 mil. Kč. V porovnání s ostatními roky je výše dotace nejvyšší a jsem rád, že peníze pomohou zlepšit jejich práci v terénu,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Díky těmto finančním prostředkům Libereckého kraje se zlepší komunikace mezi dobrovolnými jednotkami a Krajským operačním a informačním střediskem Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (dále KOPIS). Nové tablety jsou vybavené systémem RescueNavigator Basic, který přináší hned několik výhod.

Aplikace dokáže jednotkám dopravit příkaz k výjezdu a umí jednotky spolehlivě navigovat na určené místo události a díky vestavěné GPS umožňuje navíc sledovat pozici zasahujících vozidel na KOPIS, tabletech HZS Libereckého kraje, ale i na operačních střediscích Policie ČR a zdravotnické záchranné služby. Právě sledování polohy je velkým krokem dopředu. Ne vždy zná oznamovatel přesnou adresu a hasiči musejí místo hledat. Jakmile nyní dorazí první jednotka k události, bude jednodušší k ní navést ostatní. Nové komunikační spojení tak přinese rychlejší dojezdy jednotek k místu mimořádné události.

Jednotky mohou v tabletech odesílat tzv. statusy o činnosti. Toho lze využít v době mimořádných událostí nebo souběhu několika zásahů. Zkrátka tehdy, když je operační středisko zahlcené řadou informací. Jednotka se tak pro ohlášení svého příjezdu nebo odjezdu nemusí spojit s konkrétním člověkem, ale pouze stiskne tlačítko a na KOPIS se stav automaticky zapíše.     

Zasahující jednotky jistě ocení i integrovaný fotoaparát, který jim umožní pořizovat na místě fotodokumentaci. Tablet v sobě může mít další informační podporu pro velitele zásahu jako například přístup k databázi nebezpečných látek.

Nákup tabletů pro jednotky SDH obcí s územní působností je společným projektem Libereckého kraje a HZS Libereckého kraje a navazuje na celostátní projekt modernizace operačních středisek základních složek IZS, který byl dokončen v závěru loňského roku. Tablety výrazně přispějí ke zjednodušení a zrychlení komunikace jednotky s KOPIS. Zařízení tohoto typu se podílí na on-line vizualizaci operační situace, která umožňuje veliteli zásahu, KOPIS, případně i krizovým štábům velmi dobrou orientaci o řešení události,“ uvedl plk. Ing. Luděk Prudil, ředitel HZS Libereckého kraje. 

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215