Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberecký kraj zasáhla silná bouře, hejtman vyhlásil Stav nebezpečí. Cvičení prověřilo připravenost krizového štábu

22. 07. 2016

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta svolal v pátek 22. července ráno Krizový štáb Libereckého kraje. Současně se sešla i Bezpečnostní rada Libereckého kraje. Důvodem bylo cvičení s cílem prověřit připravenost krizového štábu na mimořádnou událost.

Námětem cvičení se stala velmi aktivní bouřková činnost s přívalovými srážkami a velmi silným větrem, která postihla Liberecký kraj v časných ranních hodinách. Velkou část kraje zasáhl vítr o rychlosti až 110 km/hod., ve vrcholových partiích dokonce 140 km/hod., připojily se i srážky, které dosáhly hodnot až 50 mm /6 hod. Následkem této meteorologické situace vznikly značné škody na osobním i obecním majetku. Musel být například evakuován dětský tábor v Hlavici nebo domov důchodců v Železném Brodě, voda uvěznila na pastvině také stádo skotu. Na mnoha místech došlo k pádu stromů, na železniční trať mezi Semilami a Železným Brodem se sesunul svah a zavalila ji zemina. Takové a mnohé další situace museli v rámci cvičení členové krizového štábu řešit.

Po zhodnocení celé situace hejtman Libereckého kraje cvičně vyhlásil pro celé území kraje “Stav nebezpečí“ a koordinoval záchranné a prvořadě likvidační práce.

„Cílem cvičení je prověřit reálné svolání krizového štábu kraje na jeho pracoviště ve stanoveném čase. Dále zpohotovení pracovišť jednotlivých pracovních skupin a prověřit jejich schopnost pracovat se stanovenou dokumentací při řešení konkrétní situace,“ popsal Rudolf Broulík, tajemník Bezpečnostní rady LK. 

V závěru cvičení pak došlo k předběžnému vyhodnocení stanovených cílů a stanovila se případná opatření, která vyvstala v rámci prověření fungování krizového štábu. Závěrečné vyhodnocení bude projednáno v Bezpečnostní radě Libereckého kraje.

Daníčková Blanka
blanka.danickova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 732765215