Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Muzeum skla a bižuterie dostane k výročí darem křišťálový skvost

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 09. 06. 2015 15:45

Sdílet článek

Mimořádné dílo obohatí sbírky Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Zdejší ojedinělou expozici skla, která letos slaví 111 let své existence, doplní unikátní křišťálový objekt Expo² výtvarníka Reného Roubíčka. Slavnostní akt se odehraje v prostorách muzea v pátek 12. června od 13:00 hodin za účasti ministra kultury Daniela Hermana, hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, jeho statutární náměstkyně Hany Maierové a dalších významných hostů.    

Nejnovější dílo, prostorový křišťálový objekt ikony českého designu a skla, výtvarníka Reného Roubíčka muzeu daruje společnost PRECIOSA Lighting v den prvního výročí jeho existence.  Exponát je jakýmsi symbolickým svorníkem v tvorbě Reného Roubíčka pro mezinárodní výstavy Expo, neboť jeho práce obdivovali návštěvníci výstavy EXPO v Bruselu v roce 1958 a EXPO v Montrealu v roce 1967. Spolu s týmem sklářů a dalších odborníků na něm pracoval půl roku a veřejnosti jej představil právě 12. června loňského roku. Křišťálový umělecký objekt Expo² pro společnost Preciosa, bude představen v rámci projektu Back to the Future v průběhu Expo Milano 2015 a posléze se představí i na Expo Dubai 2020.

René Roubíček je sochař, výtvarník a sklář, který se narodil 22. ledna 1922 v Praze. Vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou školu v Praze, ateliér prof. Josefa Kaplického. Jeho tvůrčí a pracovní kariéra je spjata úzce s Libereckým krajem. Po válce učil v Odborné škole sklářské v Kamenickém Šenově, následně působil mimo jiné jako výtvarník vývojového střediska při Střední průmyslové škole sklářské v Železném Brodě. Od roku 1969 je výtvarníkem ve svobodném povolání.  

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky