Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Před šedesáti lety skončila nejhroznější válka dějin lidstva

Beránková Alena Ing.

  • 05. 05. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:2796|autor:Beránková Alena Ing.|email:alena.berankova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 383|mobil:|aktualizace:]

I v Libereckém kraji byl její konec dramatický, naštěstí se ale obešel bez výrazných obětí na lidských životech. Již třetího května se odbojářům v Podkrkonoší podařilo ovládnout město Semily. „Začalo to nenápadně, původně malá skupinka odbojářů plánovala přepadení německé hlásky na Kozákově. Chtěli získat zbraně. Nakonec se jim ale podařilo odzbrojit několik stovek německých vojáků a četníků, kteří už dobře věděli, že konec války se blíží, a nekladli odpor. Odvahu odbojářů to ale nijak nesnižuje, byli jedni z prvních v republice, komu se něco takového podařilo,“ říká historik Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě Ladislav Smejkal. „Čistě jako malí kluci jsme se do toho pustili,“ vzpomínal později jeden z hlavních aktérů podkrkonošského povstání Jaroslav Kousal.

Odpor ale sílil i jinde, například pátého května ovládl český personál plně železniční stanici Bezděz. Den nato obsadil revoluční národní výbor obecní úřad v Raspenavě. Téhož dne vládu nad Libercem převzali zdejší Češi po dohodě s tehdejším vládním radou Vogelerem. Osmého května ovládla několik obcí na Cvikovsku partyzánská skupina Waltro. Ve stejný den převzal kontrolu nad městem také revoluční národní výbor v Jablonci nad Nisou. Město bylo přeplněno ustupujícím německým vojskem i volně se pohybujícími zajatci.      

Nebylo ale zdaleka vyhráno, ještě osmého května padli při přestřelce u Mříčné na Semilsku tři vlastenci. „V Turnově byla poměrně silná vojenská posádka, která se vzdát nemínila, a ještě sedmého května vojáci plenili a drancovali v ulicích,“ upozorňuje Ladislav Smejkal. Turnovská posádka nakonec kapitulovala až devátého května.  

Do většiny kraje přinesla definitivní svobodu sovětská vojska, která na české území vstoupila z Horní Lužice a Dolního Slezska a mířila na Mladou Boleslav a Jičín. Na osvození se ale podílela i polská armáda, která byla součástí vojsk II.ukrajinského frontu. „Polská tanková divize postupovala přes Hřensko do České Kamenice, Kamenického Šenova, Žandova a Kravař a dále k Mělníku,“ uvádí historik. Desátého května už nebyla v Libereckém kraji obec, kterou by nemělo domácí obyvatelstvo pod kontrolou. 
(S využitím publikace Stalo se na severu Čech 1900/2000)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky