Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Přeshraniční spolupráce záchranných služeb funguje přes rok

10. 03. 2017

O zkušenostech přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb Libereckého, Ústeckého a Karlovarského kraje se sousedním Saskem se mluvilo na čtvrteční schůzce v Ústí nad Labem, které se za Liberecký kraj zúčastnil Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.

Zástupci české i saské strany si mezi sebou vyměnili zkušenosti, pohovořili o tom, jak přeshraniční spolupráce záchranných služeb funguje a zhodnotili její běžnou praxi. Podle nich takové zásahy nebývají časté, ale je nutné, aby záchranáři byli na nečekané akce vždy připraveni. Posádky Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje do sousedního Saska za poslední půlrok volány nebyly a rovněž jejich němečtí kolegové v našem regionu pomáhat nemuseli. Pravidelně je kontrolováno spojení mezi dispečerskými pracovišti. Jejich pracovníci mezi sebou komunikují telefonicky, e-mailem i faxem.

„Jsem rád, že jsme technicky i personálně připraveni na případnou pomoc na druhé straně hranice. Věřím, že se v budoucnosti podaří propojit i leteckou záchrannou službu, ale to je úkol pro vlády. Osobně to budu výrazně podporovat,“ řekl Přemysl Sobotka.

Ujednání o přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb bylo podepsáno 25. listopadu 2015, přičemž v praxi začalo platit 1. ledna 2016. Znamená, že zdravotničtí záchranáři poskytnou pacientům na území sousedního státu neodkladnou péči v případě, že tamní záchranná služba tyto služby nemůže zajistit vlastními silami.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624