Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Připomínka 260. výročí bitvy u Liberce

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 13. 04. 2017 17:02
  • Rozvoj

Sdílet článek

Ve dnech 21. – 22. dubna 2017 si připomeneme významné 260. výročí bitvy (21. 4. 1757), která se odehrála na současném katastru několika městských čtvrtí Liberce. Tato bitva, která prošla městem a okolím, patří mezi jednu z největších historických událostí našich dějin. Bojovalo proti sobě zhruba třicet šest tisíc vojáků rakouské a pruské armády, bitevní linie se v roce 1757 rozprostírala na více než čtyřech kilometrech. Jednotlivé střety vojsk, opevňovací práce, zázemí armád, to vše se odehrávalo v Ostašově, Karlinkách, Růžodole I., Františkově, Dolním Hanychově, Janově Dole, Novém Městě, Vesci a dalších lokalitách.

Na pátek je připravena naučná stezka zejména pro školáky. Zavede je na několik autentických míst v Liberci, kde děti najdou dobově oblečené vojáky s plnou polní výbavou, povozy tažené koňmi, historické zbraně, vybavený vojenský lazaret a velitelský stan. Na Keilově vrchu se rozprostře dělostřelectvo, na Nerudově náměstí se budou v polním lazaretu léčit zranění a před radnicí vyroste vojenský štáb, kde kromě řízení válečné vřavy proběhne také pořadové cvičení.

V pátek odpoledne v 17.30 se na Nerudově náměstí uskuteční pietní akt k uctění památky padlých, kterého se zúčastní také vojáci v dobových uniformách.

Od 20 h je připravena  ve veseckém areálu ohňová show a následně bude možné posedět s vojáky u piva či čaje ve vyhřátém stanu.

V sobotu v 11 hodin odstartuje hlavní program ve veseckém areálu stylovým jarmarkem a od 14 hodin celá akce vyvrcholí samotnou rekonstrukcí bitvy. Její průběh je dech beroucí a velmi reálný. Bitva je historicky mimořádná svým rozsahem, neboť se do ní zapojí většina historických vojenských spolků a přátel, kteří vyznávají toto období. Do boje letos půjde přes sto padesát vojáků pruské i rakouské armády a pětadvacet koní.

V místě bude pro návštěvníky připravený i gastronomický festival, kde mohou ochutnat vojenskou stravu z 18. století, ze světových válek i současnosti. Akci podpoří i liberečtí vojenští chemici se svou mobilní kontejnerovou polní kuchyní 21. století. Sobotní program doplní i zábava pro děti, kejklíři s ohněm, stánky s mnoha zajímavostmi a občerstvením.

Vědom si vážnosti tohoto historického mementa, přijal nad akcí záštitu ministr obrany České republiky Martin Stropnický, ale také hejtman Libereckého kraje Martin Půta a primátor města Liberec Tibor Batthyány, kteří tuto událost plně podporují.

V letošním významném ročníku očekáváme přes šest tisíc návštěvníků v obou dnech. V sobotu bude z centra Liberce do veseckého areálu také posílená autobusová doprava. Od 10:30 hodin pojedou zdarma autobus č. 39 z centra a z Vesce se budou vracet od 16:15 do 18 hodin.

TZ/Mgr. Petr Brestovanský, ředitel Archa13, o. p. s.                             

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky