Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Prvňáčci se budou učit jak pomoci druhému

04. 01. 2017

„I malé dítě může zachránit život.“To je myšlenka nového projektu „První pomoc pro prvňáčky", který připravila společnost Sanofi ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje.

Projekt „První pomoc pro prvňáčky aneb Když nám, medvědům, někdo stůně“ je určený pro žáky prvních tříd. Jeho cílem je hravou formou seznámit děti se základy první pomoci při krvácení, popáleninách, zlomeninách či srdeční zástavě a také je naučit správnému volání na tísňovou linku 155.

„Z průzkumu, který jsme provedli ve spolupráci s agenturou ppm factum, vyplynulo, že 89 % lidí z Liberecka má strach, že první pomoc nezvládnou a pacientovi naopak uškodí. 38 % respondentů z regionu dokonce přiznalo, že by se o záchranu raději nepokoušelo ze strachu, že stav pacienta ještě více zhorší,“ uvádí Filip Hrubý, tiskový mluvčí Sanofi v ČR.

„Po zkušenostech z předchozích projektů a z praxe víme, že malé děti jsou velice vnímavé a naučené dovednosti v poskytování první pomoci, nebo při volání na tísňovou linku, dokážou správně využít,“ vysvětluje zvolení cílové skupiny MUDr. Jan Lejsek, náměstek přednemocniční neodkladné péče a vzdělávání ZZS LK. „Proto jsme rádi přistoupili k obnovení vzdělávání malých školáků,“ dodává.

„Vítám každou snahu naučit už i malé děti jak pomoci druhému, třeba svému kamarádovi ve škole, nebo na hřišti,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který nad projektem převzal osobní záštitu.

V  roce 2017 chtějí záchranáři ZZS LK proškolit na 5000 žáků ve 200 prvních třídách v celém Libereckém kraji. První žáci budou proškoleni na ZŠ Liberec, U školy, se kterou záchranná služba na podobných projektech dlouhodobě spolupracuje.

„Vítáme každé úsilí o preventivní působení ve výuce na prvním stupni základní školy. Oceňuji, že projekt je zaměřen na naše nejmenší žáky. Je totiž málo projektů, které dětem přístupnou, přirozenou a srozumitelnou formou přibližují témata důležitá pro běžný život, jako je například právě první pomoc,“ říká Mgr. Radek Hanuš, ředitel školy.

Délka kurzu v jedné třídě trvá jednu vyučovací hodinu a jeho obsah i průběh je přizpůsoben dětskému věku. Každý ze žáků obdrží brožurku "První pomoc pro prvňáčky", jejíž součástí je i diplom malého zdravotníka. A jak sám název vypovídá, bude záchranářům pomáhat s výukou velký plyšový medvědí kamarád.

TZ Lenka Moravcová/tisková mluvčí ZZS LK

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624