Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Šest úspěšných účastníků programu Edie z Liberce obdrželo diplomy od prince Edwarda

25. 07. 2005
[id:2996|autor:|email:|telefon:|mobil:|aktualizace:]

Ve dnech 18. a 19. července navštívil Českou republiku na pozvání Programu pro mládež Cena vévody z Edinburghu (též Program Edie) člen britské královské rodiny Jeho královská Výsost hrabě z Wessexu princ Edward. Bohatý program návštěvy, v němž nechyběl ani benefiční golfový turnaj, završila ceremonie na půdě pražské britské ambasády, při níž princ Edward osobně předal diplomy téměř padesátce úspěšných účastníků Edieho. Nechyběla mezi nimi ani šestice zástupců z Liberce.

 

Pozvání Programu Edie nepřijal princ náhodou, s jeho činností je dobře obeznámen. Edie je českou odnoží programu, který ve Velké Británii v roce 1956 založil princův otec. Princ Edward sám v současné době předsedá v radě asociace, která Program mezinárodně zastřešuje. Cílem jeho návštěvy bylo především pomoci rozvoji Programu v České republice.

 

Princip Programu spočívá v citlivém nasměrování a motivování mladých lidí, kteří v rámci daných pravidel usilují o dosažení osobně stanovených cílů. Účastníci ve věku od 14 do 25 let se ve svém volném čase zdokonalují v individuálně vybraném rekreačním sportu a praktické dovednosti, vykonávají dobrovolnou službu a v týmu naplánují a podniknou dobrodružnou expedici. Nenásilnou a zábavnou formou se tak učí aktivně využívat svého času a odpovědnosti k sobě samému i k ostatním. Díky své univerzálnosti je dnes Cena provozována školami, internáty a různými zařízeními a organizacemi pro mládež ve více než padesáti zemích světa a oslovila přes pět milionů účastníků.

 

V České republice Program působí od roku 1993. V Liberci mohou mladí lidé usilovat o splnění podmínek Programu od roku 2003 pod vedením vedoucích z místního DDM Větrník. Od té doby zde ve svém snažení uspělo přes 10 účastníků a proběhlo 1 předávání diplomů za účasti významných osobností. Ocenění přímo z rukou člena královské rodiny je však i v národním měřítku naprosto ojedinělou poctou a slibuje nevšední zážitek na celý život. Petra Součková, Lenka Císařová, Ludmila Kovářová, Libor Slažanský, Markéta Stuchlíková a Jitka Svatoňová si je však plně zaslouží.