Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severočeské muzeum odhalí veřejnosti poklady svých cenných sbírek

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 27. 01. 2017 12:25

Sdílet článek

Neuvěřitelné bohatství muzejních sbírek i nové interaktivní prvky odhalí veřejnosti Severočeské muzeum v Liberci. Na nové expozice se mohou návštěvníci těšit přibližně za dva roky, kdy má skončit 2. etapa modernizace muzea. Jeho přeměna odstartuje na jaře 2018 a přinese nejenom rekonstrukci a stavební úpravy exteriéru a interiéru historické budovy, ale přinese i spoustu zajímavých novinek.

„Muzeum by mělo nabízet pestrý program a lákat návštěvníky na atraktivní expozice a výstavy, za kterými se budou lidé opakovaně vracet. Naším společným cílem je proto nabídnout v muzeu mnohem více zajímavostí než dosud a oslovit i mladší generaci, například interaktivními prvky. Chystaná rekonstrukce umožní provést v tomto směru mnohé vylepšení a úpravy,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, který je zřizovatelem Severočeského muzea.  

V rámci připravované modernizace dojde k výraznému rozšíření výstavních prostor. Především díky přesunu části administrativního provozu muzea do nově získaného objektu v sousedství historické budovy, který Liberecký kraj muzeu poskytne. „V muzeu budou kromě nových interaktivních expozic užitého umění a uměleckých řemesel či nové přírodovědné expozice v celkové ploše 2.500 m² navíc zpřístupněny tzv. instalované depozitáře, které představí část obrovského bohatství muzejních sbírek novou formou,“ přibližuje Jiří Křížek, ředitel muzea. Návštěvníci nahlédnou do zákulisí muzejních fondů uměleckého skla, zbraní, textilu, porcelánu a keramiky, které zůstávaly dosud přístupné pouze příležitostně a ve velmi omezeném rozsahu.

Rekonstrukcí dojde také ke zlepšení technického zázemí muzea, a to nejen pro pořádání výstav a společenských akcí, ale i pro zajištění lepšího servisu návštěvníkům. „V muzeu např. necháme kompletně vyměnit elektroinstalaci a zavést nové high tech osvětlení expozic a výstavních sálů. V rámci modernizace vybudujeme v muzeu řízenou klimatizaci, novou recepci, obchod a šatny pro návštěvníky. Dojde i k výraznému rozšíření bezbariérových zón,“ vyjmenovává další části modernizace Jiří Křížek.

Liberecký kraj na konci loňského roku uspěl se žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Na projekt „Modernizace Severočeského muzea v Liberci - 2. etapa“, jehož celkový rozpočet činí 99.726.010,33 Kč, získá dotaci téměř 89,5 mil. Kč. Muzeum v současnosti už připravuje záměr 3. etapy modernizace, která se bude týkat především restaurování sbírkových exponátů, modernizace restaurátorských dílen s laboratořemi a rekonstrukce depozitárních prostor muzea.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky