Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Spolufinancovat městské organizace je kraj připraven, ale podle reálných pravidel

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 02. 2017 16:56
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Radní Libereckého kraje obdrželi na jednání s radou statutárního města Liberec návrh na společné financování příspěvkových organizací města a Libereckého kraje. V první fázi by se mělo jednat o Zoologickou zahradu Liberec, Divadlo F. X. Šaldy, (zřizovatel město Liberec) a Krajskou vědeckou knihovnu Liberec (zřizovatel Liberecký kraj).

Youtube video

Liberecký kraj má podle předloženého návrhu spolufinancovat investice do městských organizací a Liberec investice do organizace krajské, s odkazem na lepší možnost sledování vynaložených nákladů. Návrh počítá s tím, že oba zřizovatelé rezignují na hledisko poměru návštěvnosti občanů Liberce a mimoměstských návštěvníků. S takovým návrhem však Liberecký kraj nesouhlasí.

„Pro nás je hledisko struktury návštěvnosti nadále klíčové. Od začátku roku po celý rok 2017 sledujeme návštěvnost našich kulturních příspěvkových organizací v kraji. Chceme vědět, jaká je skladba návštěvníků a v jakém poměru naše organizace navštěvují místní a návštěvníci z jiných regionů a zahraničí. Na toto zjišťování máme téměř rok, a na základě výsledků stejného šetření, které provádělo město ve svých organizacích, budeme společně hledat realistický model financování. Netvrdím, že je to jediné kritérium, ale zcela jistě je to kritérium základní,“ říká Květa Vinklátová, radní Libereckého kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Liberec má dlouhodobě podfinancované kulturní příspěvkové organizace. Do městského rozpočtu poplyne každoročně o cca 24 milionů korun navíc, které město získalo na provozních nákladech výměnou kojeneckého ústavu, který od města převzal Liberecký kraj a Domů dětí Větrník, jejž od kraje převzalo město. „Výměna to byla sice logická z hlediska funkce jednotlivých organizací, ale kraj k ní přistoupit nemusel. Byla výsledkem vůle kraje narovnávat financování příspěvkových organizací. Kdyby se kraj držet jen ekonomické stránky věci, k výměně by nikdy nedošlo. Předpokládáme, že toto navýšení městského rozpočtu půjde každoročně právě ve prospěch kulturních příspěvkových organizací. V rozpočtu pro rok 2017 je však v rozpočtu města pouze 92% této částky. Jsme si jistí, že kdyby byla ze strany města vůle rozdělit prostředky v plné výši, příspěvkové organizace je využijí,“ uzavírá Vinklátová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky