Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Taktické cvičení prověřilo připravenost krizových orgánů

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 16. 06. 2017 18:12
  • Sociální

Sdílet článek

Zejména předávání informací a požadavků ze strany krizových štábů obcí s rozšířenou působností České Lípy, Nového Boru a Liberce bylo hlavním smyslem taktického cvičení s názvem Povodeň 2017. Dvoudenní taktické cvičení se uskutečnilo minulý týden a prověřilo připravenost krizových orgánů v případě povodní. Zároveň mělo odhalit chyby a nedostatky, které by se při skutečných záplavách mohly vyskytnout.

Námětem cvičení byly povodně, které po intenzivních srážkách postihly Liberecký kraj, a vzhledem ke zhoršující povodňové situaci a masivnímu ohrožení obyvatel byl vyhlášen krizový stav na celém jeho území. Na tocích byly vyhlášeny třetí stupně povodňové aktivity, probíhala evakuace a práce na záchraně majetku. Nejhorší situace byla podle připraveného scénáře ve správním území ORP Liberec, kde byly zatopené komunikace, ale i železnice. Musely být stanoveny objízdné trasy a zplánována dopravní obslužnost postiženého území. Nasimulováno bylo také několik ekologických havárií a zaplavena byla rovněž čistírna odpadních vod v Liberci. Co přesně v těchto situacích dělat, koho případně požádat o pomoc, jak reagovat, ale také jak si předávat informace, zprávy a hlášení a další formy spolupráce. To všechno si procvičili členové povodňových komisí a především členové krizových štábů Libereckého kraje a ORP Liberce, České Lípy, Nového Boru, a dále krizové štáby hasičů, zdravotníků a policie.

V první fázi cvičení si předávali informace přes povodňový portál Libereckého kraje http://maps.kraj-lbc.cz/mapserv/dpp/, který potvrdil, že jeho prostřednictvím je povodňová komunikace nejrychlejší. V dalších fázích cvičení probíhala činnost prostřednictvím Portálu krizového řízení Libereckého kraje. Portál krizového řízení Libereckého kraje https://pkr.kraj-lbc.cz/portal/ je relativně nový komunikační, informační a řídící portál kraje, určený pro odborné orgány krizového řízení v kraji, ale má i svou veřejně přístupnou část přístupnou pro všechny občany, kde zájemci získají jak aktuální informace o stavu při vzniku mimořádných situací
a krizových událostech, tak i různé další zajímavé informace, návody, apod.

„Povodňové ale i krizové plány jsou dobře připraveny, lidé znají své úkoly a postupy, jen se některé činnosti dolaďovaly,“ komentuje hejtman Martin Půta. „V případě, že takové situace nastanou, prvním nutným krokem je, aby obce s rozšířenou působností svolaly své povodňové komise a pokud to situace vyžaduje, následně i krizové štáby na základě vyhlášení krizového stavu. Musí oficiálně zahájit svou činnost, pokud tak neučiní, mohl by později nastat problém se získáváním finančních prostředků na tzv. likvidační práce, respektive opravy způsobených škod,“ zdůrazňuje hejtman.

V Krizovém štábu Libereckého kraje pracují vybraní zaměstnanci krajského úřadu a své zastoupení zde mají i příslušníci Hasičského záchranného sboru LK, Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby LK, Krajského vojenského velitelství, Českého červeného kříže, dalších složek integrovaného záchranného systému, případně i další potřební odborníci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky