Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tým připravující modernizaci krajské nemocnice posílí památkáři

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 27. 05. 2016 13:29

Sdílet článek

Tým, který připravuje projekt modernizace Krajské nemocnice Liberec a.s. (KNL), posílí zástupci Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci (NPÚ). Jejich stanoviska pomohou při přípravách i realizaci modernizaci nemocnice tak, aby se co nejméně narušila historická hodnota části Liberce, ve které se část areálu nachází a počítá se s jeho proměnou.

Dohoda vyplynula ze společné schůzky zástupců NPÚ, architektů připravujících projekt modernizace nemocnice a zástupců akcionářů KNL, jimiž jsou Liberecký kraj a města Liberec a Turnov. „Chceme, aby už při přípravách byly zohledněny připomínky NPÚ, abychom předešli zbytečným konfliktům a nedocházelo k podobným situacím, jako v případě Kristiánovy ulice, která vyplynula pouze ze špatné komunikace,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Na základě dohody nyní budou mít památkáři své zástupce například u jednání řídícího výboru modernizace KNL, jejich připomínky budou brány v potaz i při přípravách zadání architektonické soutěže nebo při zadání podmínek na návrh architektonického řešení budoucího areálu nemocnice. „Památkáři budou mít jeden z poradních hlasů a k jejich stanoviskům nebo doporučením bude přihlíženo,“ podotkl hejtman.

NPÚ souhlasí se svým zapojením do příprav modernizace KNL. „Pokud se přistoupí k demolici historicky cenných objektů, budeme například žádat zhotovení stavebně historického průzkumu. Trváme na tom, aby byl v následných etapách sledován záměr urbální stopy a s ohledem na to, že se areál nemocnice dotýká památkové zóny, chceme, aby citlivě navázal na sousední zástavbu. Rádi se s věcnými připomínkami do příprav zapojíme,“ uvedl Miloš Krčmář, ředitel liberecké pobočky NPÚ.

„Jsme si vědomi toho, že jde o citlivé místo v centru města a k projektu také tak přistupujeme. Není ještě ujasněno, jak bude prostor vypadat, to vzejde až z architektonické soutěže. Bezpečně zatím víme, že v druhé etapě chceme do části areálů ke Kristiánově ulici umístit stanici záchranné služby nebo centrum lékařské logistiky a telematiky. Spolupráci s památkovým ústavem, i s ohledem na citlivé začlenění, velmi vítáme,“ konstatoval profesor Petr Moos, člen řídícího výboru projektu modernizace KNL, vedoucí Ústavu managementu a proděkan Fakulty dopravní ČVUT. 

Ve věci odvolání NPÚ proti demoličnímu výměru vydanému Magistrátem města Liberce na objekty v Kristiánově ulici se nyní čeká na rozhodnutí správního odvolacího orgánu, tedy odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje. Jeho stanovisko by mělo být známo nejpozději do měsíce. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky