Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Výstava obrazů malířů kreslících ústy a nohama bude v čase adventním na kraji

26. 11. 2013

Domov a Centrum aktivity v Hodkovicích nad Mohelkou připravil ve spolupráci s Libereckým krajem výstavu malířů malujících ústy a nohama realizovanou společně s nakladatelstvím ÚMÚN.

Vernisáž výstavy, která se koná v čase  adventním a vánočním od 2. 12. do 31. 12. 2013, se uskuteční 2. prosince v 16 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu, v Liberci.

Záštitu přijali hejtman LK Martin Půta a krajský radní pro sociální věci Petr Tulpa.

„Zveme širokou veřejnost ke zhlédnutí výběru z díla malířů malujících ústy a nohama. V čase adventu tuto akci vnímáme jako zamyšlení se nad tím, zda není na čase se trochu zastavit a přemýšlet, zda tolik používané „to nejde“ náhodou neztratí na své důležitosti. Někdy lze totiž dokázat, že to prostě jde, i když tělo nechce poslouchat tak, jak jsou zdraví lidé zvyklí. A když souhra různých náhod člověka vrhne do situace, kdy má na výběr buď – anebo, čili vzdát, zahořknout a přetrpět, nebo bojovat a dokázat. Přijďte a dívejte se,“ zve Jana Lachmanová,

ředitelka Domova a Centra aktivity v Hodkovicích nad Mohelkou.

Nakladatelství Umělců Malujících Ústy a Nohama. Kdo jsou tito lidé? A proč malují ústy a nohama?

Jsou to lidé, kteří úrazem, nemocí, či vrozenou vadou ztratili tvořivou schopnost rukou. Mnozí z nich jsou upoutáni na lůžko, či invalidní vozík. Ve svém každodenním životě jsou závislí na pomoci druhých lidí. Tito lidé se však nevzdali a navzdory svému osudu

rozvíjejí svůj umělecký talent a malují neobvyklým způsobem. Štětec vedou ústy, nebo drží nohou. Najdeme je po celém světě, vědí o sobě, jsou členy – nebo stipendisty – Celosvětového Sdružení malířů malujících ústy a nohama se sídlem v Lichtenštejnsku. Zakladatelem sdružení byl pan Erich Stegmann.-maloval ústy (od svých dvou let byl ochrnutý po nemoci na obě ruce). Byl to velmi nadaný umělec a měl velký organizační talent. Sám zpočátku kontaktoval stejně postižené v různých částech světa. Počet jeho „kolegů“ rostl a dal vzniknout výše jmenovanému Sdružení malířů v roce 1956.

Postupně pod vedením Sdružení vznikala ve více než 40 zemích světa nakladatelství, která v jednotlivých zemích tyto malíře představují veřejnosti. V roce 1993 vznikla nakladatelství i v České republice v Liberci.

Po celém světě lidé znají malíře, malující ústy a nohama hlavně z pohlednic – přání. V podobě vánočních a velikonočních přání, přání ke slavnostním příležitostem a v kalendářích své práce tito malíři představují. Nakladatelství samostatně, či se Sdružením organizují pravidelně výstavy jejich obrazů. Sjednocujícím motivem a cílem těchto umělců bylo a zůstává ukázat veřejnosti, že i člověk s postižením není v životě pasivní, ale tvoří, pracuje dle svých možností jako všichni ostatní lidé. Snaží se v životě prosadit, pro druhé něco vytvořit, být také užitečný. Jejich obrazy jsou plné optimismu a radosti. Když si všimneme, jak obrazy byly vytvořeny, většinou si intenzivněji uvědomíme i skutečné a pravé hodnoty života.

„ Mílí přátelé „

možná i vy máte doma kalendář s fotografiemi a obrázky paní Mgr. Šárky Dvorské, paní Lenky Bromkové – Kalinové, paní Zdeňky Jěžkové, slečny Štěpánky Korchové, Veroniky Svatošové, pana Petra Šrámka, Tomáše Janouška, Pavla Hejhala, Jakuby Hříbka a dalších jejich zahraničních kolegů. Jmenovaní jsou stipendisty Sdružení, které poskytuje reprodukční práva jejich tvorby v České republice Nakladatelství UMÚN s.r.o. Cílem Nakladatelství UMÚN s.r.o., není jen podpořit těchto pár jmenovaných jedinců, ale pomoci i jiným lidem s tělesným postižením. Proto do své činnosti a práce při přípravě zásilek přednostně zapojuje lidi s tělesným postižením. Mezi tyto lidi patří i klienti ÚSP v Hodkovicích nad Mohelkou, kteří se podílejí na balení zásilek.

V závislosti na úspěšnosti činnosti podporuje Nakladatelství UMÚN také sociální projekty OÚSS Domova a centra aktivity v Hodkovicích nad Mohelkou, kde žije pan Petr Šrámek, který maluje nohama. Tyto peníze nejsou použity jen pro jeho osobu, ale i pro potřeby všech postižených, kteří žijí v péči jmenovaného ústavu. Obdobně je tomu i v ÚSP Rybníček v Litovli, v ÚSP Domov Paprsek v Olšanech u Šumperka, u občanského sdružení Asociace pro osobní asistenci se sídlem v Chrašťanech u Prahy. Nakladatelství rovněž přispívá na individuální přepravu lidí s tělesným postižením speciálními mikrobusy v Praze. Současně Nakladatelství finančně podporuje Národní radu zdravotně postižených České republiky.

Více informací o Nakladatelství UMÚN a malířích najdete: www.umun.cz

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588