Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava švýcarské novinářky a spisovatelky odstartuje kulturní program pořádaný k 25. výročí spolupráce Libereckého kraje a St. Gallenu

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 06. 2015 14:13

Sdílet článek

Liberecký kraj slaví v letošním roce 25 let vzájemné spolupráce se švýcarským kantonem St. Gallen. Mimořádnou hodnotu tohoto dlouholetého a úspěšného partnerství si oba regiony připomenou řadou kulturních a společenských akcí, jejichž cílem je vzájemně představit a přiblížit švýcarskou a českou kulturu veřejnosti. Pestrý a bohatý program následujících měsíců začíná už tento pátek, 12. června, kdy bude v Malém divadle F. X. Šaldy v Liberci od 19:00 hodin zahájena výstava fotografií Annemarie Schwarzenbach, kultovní švýcarské novinářky a spisovatelky.

Vernisáž se koná v rámci festivalu současného divadla WTF?!, výstava pak bude v Malém divadle k vidění do 30. června 2015.

Jedna z nejzářivějších postav evropské bohémy první poloviny 20. století, androgynní švýcarská novinářka, fotografka a spisovatelka Annemarie Schwarzenbach (1908-1942), dokázala během svého krátkého a bouřlivého života jedinečným způsobem zachytit podobu tehdejšího světa. Pocházela z jedné z nejbohatších rodin ve Švýcarsku, která ale její nespoutaný životní styl a zcela odlišné politické názory (byla přesvědčenou antifašistkou) nemohla vystát. Vystudovala historii v Paříži a Curychu, kde také získala, ve svých třiadvaceti letech, doktorát. Krátce předtím se zamilovala do Eriky Mannové, dcery slavného spisovatele Thomase Manna, a následovala ji do Berlína. Tam se ihned zapojila do mondénního života tamní umělecké komunity. Nástupem Hitlera k moci však zlaté časy Berlína nadlouho končí. V roce 1934 se proto Annemarie vydala na svou první dalekou výpravu, na Střední východ. Následovaly cesty do USA, Sovětského svazu, Pobaltí, Rakouska, Československa, Afghánistánu, Indie a Afriky. V roce 1942 tragicky zahynula na následky pádu z kola.

„Celý kulturní program pořádaný v Libereckém kraji jsme pečlivě koncipovali tak, abychom Švýcarsko představili nejen jako zemi tradičních demokratických hodnot a krásné přírody, ale také jako místo, které se může pochlubit nebývalým množstvím talentovaných a tvůrčích lidí. Veřejnost je na akce srdečně zvána,“ láká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

U příležitosti oslav 25. výročí spolupráce se do konce října uskuteční i další program.

15. 7. 2015
Autorské čtení švýcarské spisovatelky Dorothee Elmiger, držitelky několika prestižních ocenění (Ingeborg Bachmann Prize, The Kelag Prize) v rámci akce Beach Club na liberecké přehradě.

20. – 22. 8. 2015
Festival švýcarského filmu Swiss Film pořádaný ve spolupráci s Kinem Varšava. Reprezentativní průřez švýcarskou kinematografií.

11. – 13. 9. 2015
Koncertní vystoupení švýcarského DJe a producenta Manuela Fischera doprovázené videomappingem v rámci prestižního festivalu elektronické hudby Shotgun v Hrádku nad Nisou.

8. – 29. 10. 2015
Švýcarská galerie moderního umění Kunst Halle St. Gallen představí v liberecké Galerie Die Aktualität des Schönen... dílo předního švýcarského multižánrového umělce Beni Bischofa.

15. 10. 2015 – Slavnostní zakončení
Společné vystoupení herce a režiséra Marcuse Schäfera z divadla Theater St. Gallen, který představí svůj audiovizuální projekt Theater am Tisch a literárně-hudebního uskupení Kafka Band (Jaroslav Rudiš, Jaromír 99, členové skupiny Tata Bojs) v Kině Varšava.

Akce se konají pod záštitou velvyslance Švýcarské konfederace v Praze J. E. Markuse-Alexandera Antoniettiho a hejtmana Libereckého kraje Martina Půty.

 

Všechny fotografie: Swiss Literary Archives, Bern

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky