Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Audit ve společnosti SILNICE LK pokračuje. Odkrývá porušení zákona, nehospodárnost a zásadní pochybení ve vedení společnosti

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 11. 11. 2020 11:33
  • Rozvoj

Sdílet článek

Ani druhá dílčí zpráva o stavu akciové společnosti SILNICE LK, kterou včera projednávali krajští radní, nepřinesla pozitivní informace o tom, jak zástupci původního představenstva společnosti hospodařili. Podle auditního šetření mimo jiné docházelo ke zkreslování účetních dat a účetních závěrek, k nákupu techniky v rozporu s platnou legislativou, nezákonnému nákupu pohonných hmot, nepředložení daňového přiznání za rok 2019 nebo neúměrným personálním nákladům pro některé zaměstnance.

„Čím více z auditu víme, tím více jsem rád, že jsem jej inicioval a nenechal se odradit některými názory, že SILNICE LK hospodaří výborně,“ uvedl statutární náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták. „Audit nám ukazuje, jak špatně, a co hůř, navíc záměrně špatně, tehdejší vedení společnosti hospodařilo. Netransparentní výběrová řízení na pořizování a opravy techniky, nákup pohonných hmot, materiálu pro zimní a letní údržbu komunikací a v mnoha dalších oblastech můžeme najít zásadní pochybení původního vedení společnosti,“ doplnil Sviták. 

„Předchozí vedení společnosti SILNICE LK nejednalo při správě majetku a zabezpečení své podnikatelské činnosti s péčí řádného hospodáře a nepostupovalo v souladu se zájmy Libereckého kraje. I proto bylo v úterý 10. listopadu podáno trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci nákupu pohonných hmot a zvažujeme podání dalších trestních oznámení. Ve společnosti musí v budoucnu nutně dojít k zavedení účinného systému ekonomické kontroly, na jehož tvorbě už nyní pracujeme,“ řekl statutární náměstek Jan Sviták.

Rada Libereckého kraje projednávala v září tohoto roku první dílčí zprávu z „Analýzy efektivity hospodaření a potenciálů optimalizace a zefektivnění hospodaření a procesů Silnice LK, a.s. a auditu vybraných transakcí a smluvních vztahů“. Její výstupy byly natolik závažné, že představenstvo společnosti navrhlo valné hromadě jejich rozpracování a zprávu o přijatých a navrhovaných nápravných opatřeních. Nejpozději do poloviny prosince bude zpracována poslední, třetí dílčí zpráva.

„Chtěl bych ubezpečit občany, že i přes tuto znepokojivou situaci je pod novým vedením společnost provozně i finančně stabilizovaná a bude samozřejmě fungovat zimní údržba silnic a další činnosti společnosti,“ uzavřel Sviták.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky