Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Červený seznam květeny severní části Čech

Futerová Linda

  • 17. 02. 2004 00:00

Sdílet článek

[id:1622|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Červený seznam květeny severní části Čech, který je připravován s odbornou spoluprácí a za finanční podpory resortu životního prostředí a zemědělství Libereckého kraje, bude obsahovat komentovaný přehled vyhynulých, nezvěstných a ohrožených druhů vyšších rostlin v severních Čechách. Rostlinné druhy budou zařazeny do kategorií ohrožení, které jsou v souladu s klasifikací Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN). 

Většinou finančně podporujeme nebo vydáváme publikace, které jsou určeny pro základní a střední školy a pro laickou veřejnost. Tentokrát jsem se rozhodli podpořit 50 tis. Kč publikaci, která je určena pro odbornou veřejnost a vysokoškolskou výuku“, řekl Radim Zika člen rady kraje.

Území, jemuž se chystaný červený seznam věnuje, nesleduje beze zbytku krajské hranice, neboť musí respektovat ohraničení přírodních jednotek. V seznamu bude pojednána většina území Ústeckého a Libereckého kraje, navíc ale i části Kokořínska, Ralsko-bezdězské tabule a Českého ráje, které zasahují na území Středočeského kraje. Naopak zpracovány nebudou Krkonoše, které leží z větší části mimo území Libereckého kraje a představují floristicky bohatou a na zpracování velmi náročnou oblast. Seznam bude členěn do kategorií ohrožení (od nejvzácnějších, resp. nejvíce ohrožených k těm méně ohroženým) a ke každému druhu bude vedle kategorie ohrožení v ČR a v regionu doplněn stručný komentář. Ten bude obsahovat údaje o současném i historickém rozšíření, o příčinách ústupu druhu a možnostech záchranného managementu. Údaje o rozšíření budou uváděny samostatně pro Ústecký a Liberecký kraj, aby tak bylo možné následně vytvořit dílčí červené seznamy pro jednotlivé kraje. Komentovaný červený (a černý) seznam vyšších rostlin severních Čech je inspirován obdobným dílem, které bylo v r. 1999 zpracováno pro oblast jižní části Čech (také ono se věnuje území, které značně přesahuje vymezení Jihočeského kraje).

Práce na červeném seznamu započaly teprve ve 2. polovině minulého roku a jsou rozvrženy na několik let. V první etapě byly shromážděny údaje a zpracovány komentáře ke skupině vyhynulých, nezvěstných a kriticky ohrožených druhů rostlin. Práce tak spočívala převážně v excerpci literárních údajů, herbářových položek a vlastních znalostí autorů a jejich spolupracovníků. Na zpracování údajů se za Liberecký kraj podílelo šest botaniků. V r. 2004 budou zpracovány méně vzácné druhy a předpokládá se zde i větší objem terénní práce (ověřování lokalit a správnosti taxonomického zařazení). Odborným garantem celého projektu je doc. RNDr. Karel Kubát, CSc. z Pedagogické fakulty Jana Evangelisty  Turkyně v Ústí nad Labem.

 

 

Bližší informace: resort životního prostředí a zemědělství – člena rady kraje Radima Ziky 485 226 486

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky