Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Česko-polská dohoda zjednoduší přeshraniční zásahy hasičů. V rámci spolupráce byl oceněn i hejtman kraje

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 06. 06. 2017 12:03
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Hejtman kraje Martin Půta a jednatel Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník obdrželi od polského maršálka významné polské vyznamenání, Stříbrný kříž za zásluhy o česko-polský rozvoj v rámci přeshraniční spolupráce. Pro to, aby dobrá spolupráce mezi oběma regiony mohla být ještě efektivnější, byla včera podepsána dohoda o spolupráci.

 Již tradičně se každým rokem koná setkání česko-polské mezivládní komise, kdy zasedají pracovní skupiny složené z odborníků obou států. Včera hostila toto grémium Wrocław, metropole Dolnoslezského vojvodství, které je od roku 2003 partnerem Libereckého kraje. Představitelé partnerských regionů, hejtman Martin Půta a maršálek Cesary Przybylski, využili tuto příležitost a spolupráci hasičů obou samosprávných celků stvrdili slavnostním podpisem dlouho připravovaného memoranda o spolupráci. Dokument byl podepsán v pondělí 5. června 2017 za účasti vojvody, ředitele úřadu a šéfů hasičských sborů. „Dohoda by měla přinést zlepšení spolupráce s našimi polskými partnery, zejména co se týče způsobu zasahování krajských hasičů v Polsku a obráceně. Chci tímto poděkovat řediteli krajských hasičů panu Prudilovi, který si při nástupu do své funkce dal jasný cíl, a to zajistit podpis této dlouho připravované dohody,“ řekl hejtman Půta.“ Současně bude možné zintenzivnit spolupráci i po stránce pořádání společných seminářů, školení, ale i společných cvičení obou záchranných celků," doplnil hejtman.

Zasedání česko-polské komise přímo nabádalo k připomenutí, jak skvěle funguje přeshraniční spolupráce, o kterou pečuje Euroregion Nisa. Maršálek Dolnoslezského vojvodství se rozhodl využít tuto příležitost a jako hostitel zasedání česko-polské komise předal vyznamenání Polské republiky, Stříbrný kříž za zásluhy, o jehož udělení rozhodl prezident Polska Andrzej Duda, osobnostem, které se zasloužily o dlouholetý rozvoj česko-polské přeshraniční spolupráce. Státní vyznamenání obdrželi Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa, a hejtman Martin Půta, který již jako starosta města Hrádek nad Nisou aktivně spolupracoval s Polskem a Německem a nyní jako hejtman a předseda české části euroregionu v této činnosti pokračuje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky