Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Fenomén Ještěd

Markgrafová Eva Mgr.

  • 08. 02. 2006 00:00

Sdílet článek

[id:3581|autor:Markgrafová Eva Mgr.|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:739 541 592|aktualizace:]

Pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana připravuje liberecký fotograf Jiří Jiroutek výstavu fotografií nazvanou Fenomén Ještěd. Uskuteční se ve dnech 31. března až 30. dubna v pražské Frágnerově galerii. Kromě Jiroutkových fotografií o rozměru 1x1 metr, na kterých je zachycena  národní kulturní památka Ještěd, se veřejnosti po mnoha letech představí i několik unikátních exponátů, jež s touto stavbou neodmyslitelně souvisejí. Především to bude realistický model Ještědu, jež zapůjčí Vítkovice a.s., kde se toto dílo dochovalo z doby, kdy architekt Karel Hubáček vytvořil svůj ojedinělý architektonický návrh. Svoji premiéru  si na výstavě odbude také nově zrestaurovaný kavárenský nábytek. I ten patří k významným relikviím, neboť z původního interiérového vybavení vyrobeného podle návrhů  architekta Otakara Binara se dochovalo jen pár kousků. K vidění budou i návrhy plastik profesora Stanislava Libenského či původní jídelní servis a nápojové sklo zapůjčené sklářem Karlem Wűnschem, který soupravu určenou výhradně pro Ještěd navrhoval. Opět jde o unikátní památku, neboť ještědská výbava byla prakticky pár týdnů po otevření hotelu a restaurace rozkradena.

„Expozice je pokračováním projektu Fenomén Ještěd, který jsem odstartoval vloni, kdy jsem na objednávku liberecké radnice vytvořil kalendář věnovaný Ještědu,“ připomíná Jiří Jiroutek. Kalendář černobílých fotografií, který měl upozornit na výjimečnost Ještědu i na to, že stavba chátrá, se setkal u odborné i laické veřejnosti s velikým ohlasem. Ten následně vzbudila i stejnojmenná kniha. „Celým projektem hodlá  Jiří Jiroutek vzdát hold tvůrcům Ještědu a Karlu Hubáčkovi a  nám tak připomíná výjimečnost tohoto díla,“ podotýká hejtman Petr Skokan. Oceňuje však i další sledovaný cíl celého projektu, jakým je upozornit veřejnost na to, že Ještěd, který byl vloni zapsán do seznamu národních kulturních památek potřebuje generální rekonstrukci.

Pražskou výstavu spolu s Libereckým krajem podpořilo i město  Liberec a spolupodílejí se na ní i další partneři, mezi něž patří například českolipská firma Johnson Controls, Vítkovice a.s., Stavby silnic a železnic Liberec a Ještěd s.r.o. Výstava je koncipována jako putovní a o její instalaci už prostřednictvím Pražského hradu projevil zájem Londýn, kde pro rok 2008 chystají výstavu věnovanou architektuře za železnou oponou v době studené války. 


Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky