Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hejtman navštívil další obce Libereckého kraje

Linda Futerová

  • 11. 08. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:3026|autor:Linda Futerová|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan navštívil Nové Město pod Smrkem, kde se na tamní radnici sešel se starostou Jaroslavem Maděrou a místostarostou Miroslavem Kozákem. Hlavním důvodem hejtmanovy cesty byla nezaměstnanost, se kterou se toto čtyř tisícové pohraniční městečko  potýká zejména po té, co tady svůj provoz ukončila Textilana. K jednání byli proto přizváni také zástupci libereckého úřadu práce a  za krajský úřad se ho  zúčastnila  rovněž vedoucí odboru dopravy Stanislava Jakešová. 

 

„Chtěli bychom aktivity našeho města nasměrovat především na cestovní ruch,“ zkonstatoval starosta, když hejtmana seznamoval se současným životem a problematikou Nového Města pod Smrkem, kde se míra nezaměstnanosti u aktivně činného obyvatelstva pohybuje kolem 17%. Hejtman se tak dozvěděl, že k největším plánům patří rekonstrukce secesních lázní, výstavba cyklostezek  a vybudování sportovního areálu Smrk, kde by celoročně našlo práci cirka 40 lidí. Dalších 300 by bylo možné zaměstnat ve službách souvisejících s cestovním ruchem, tj. s ubytováním, parkováním a stravováním návštěvníků. Za velkou přednost budoucího areálu starosta označil jeho strategickou polohu, neboť Smrk představuje vstupní bránu do Jizerských hor a je dobře dostupný hned ze tří států.

 

„Už když jsem k vám přijížděl, zkonstatoval jsem, že si v této oblasti dovedu představit právě podnikatelské aktivity zaměřené na agroturistiku a cestovní ruch jako takový,“ reagoval  hejtman Petr Skokan, kterému starosta Jaroslav Maděra poděkoval za zájem a požádal ho o podporu a tu představitel kraje přislíbil. 

 

V odpoledních hodinách zavítal hejtman Petr Skokan rovněž na Sychrovsko, kam ho pozvala starostka obce Sychrov Jana Vachušková. Jediným bodem setkání bylo seznámení hejtmana s projektovým záměrem přestavby Dětské ozdravovny Radostín. Ozdravovna byla donedávna zařízením Libereckého kraje, který ji k  1. lednu 2005 bezúplatně převedl na obec Sychrov a ta zahájila její přestavbu vyčíslenou na cca 50 mil. Kč.  Vzhledem k výši investice požádala proto starostka Liberecký kraj o finanční pomoc ve výši cca 8 mil. Kč.  Z toho pro letošek by mělo jít o částku 5 mil. Kč. „Byl bych moc rád, kdybychom mohli tento záměr podpořit už vzhledem k tradici a dobré pověsti této dětské ozdravovny,“ poznamenal hejtman Petr Skokan, zároveň ale připomněl, že v letošním rozpočtu kraje na tuto investici finanční prostředky nebyly vyčleněny.

 

Putování hejtmana Petra Skokana po Libereckém kraji těmito návštěvami však pro tento týden nekončí, neboť v pátek 12. srpna zavítá na Benecko,  kam přijal pozvání od starosty Jaroslava Mejsnara. Hejtmana čeká bohatý program, který zahájí okružní jízda obcí. V případě příznivého počasí se vypraví na rozhlednu „Žalý“,  setká se se zastupiteli, místními podnikateli, zástupci horské služby, místních spolků, školy a se starosty sousedních obcí. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky