Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vydal publikaci „Krajina podstávkových domů“

Markgrafová Eva Mgr.

  • 23. 08. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:3064|autor:Markgrafová Eva Mgr.|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:724 260 800|aktualizace:]

Nákladem 5 tisíc výtisků vydal Liberecký kraj trojjazyčnou publikaci nazvanou „Krajina podstávkových domů“. Publikace v českém, německém a polském jazyce vznikla v rámci dvou projektů „Krajina podstávkových domů/Umgebindeland“ podpořeného z programu Phare CBC Německo a projektu „Krajina podstávkových domů“ podpořeného z programu Phare CBC Polsko.

 „Cílem obou projektů bylo na vymezeném území Libereckého kraje zmapovat podstávkové domy patřící ke skutečným skvostům lidové architektury a získat tak souhrnnou informaci o jejich rozmístění v krajině k dalšímu možnému zpracování,“ vysvětluje Vít Příkaský, člen Rady Libereckého kraje, pověřený vedením resortu hospodářského a regionálního rozvoje. Zároveň připomíná, že právě podstávkové domy určují charakter nejenom krajiny severních Čech, ale také Horní Lužice a Dolního Slezska, a proto jsou jedním ze spojovacích prvků Trojzemí. Samotné  projekty pak navázaly na aktivity v roce 2003, kdy Liberecký kraj z vlastních prostředků zajistil pasportizaci 166 podstávkových domů ve vybraných částech několika obcí. Útlou publikaci o podstávkových domech doplněnou obrazovým materiálem obdrželi spolu s majiteli zmapovaných objektů i jednotlivá informační centra v Libereckém kraji, kde je k dispozici široké veřejnosti. Zájemci si je mohou vyžádat také v sídle Libereckého kraje na odboru hospodářského a regionálního rozvoje. Určitý počet výtisků byl v neposlední řadě předán  i všem  partnerům projektů. I když tento dokument vznikl za finanční pomoci Evropské unie, za jeho obsah je výhradně odpovědný Liberecký kraj a nelze jej v žádném případě považovat za názor Evropské unie.


 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky