Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj chce výročí 100 let vzniku Československa využít k představení regionální historie. Jedinečný nástěnný kalendář je prvním krokem

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 01. 12. 2017 00:00

Sdílet článek

Příští rok si připomeneme sto let od vzniku samostatného československého státu. Liberecký kraj v souvislosti s tímto významným národním jubileem připravuje pro veřejnost mnoho zajímavých tematických akcí. Kraj vydal u této příležitosti i nástěnný kalendář pro rok 2018. Na dvanácti listech jsou v návaznosti na zásadní historické události posledních sta let vyobrazeny vybrané momenty spjaté s naším regionem.  

„Chceme obyvatelům a návštěvníkům Libereckého kraje připomenout historii, kterou prošel sever Čech od roku 1918. Z motivů v kalendáři jsme také udělali putovní výstavu, která od března příštího roku bude k vidění v deseti městech našeho kraje,“ představuje záměr kraje radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová.

Na obsahu kalendáře pracovali kromě radní Květy Vinklátové i kurátoři historikové třech krajských muzeí a galerie, jmenovitě Markéta Kroupová, Alžběta Kulíšková, Ladislav Smejkal, Lubor Lacina, David Marek, Tomáš Cidlina a grafik Jan Bažant, který dílo výtvarně zpracoval.

„Snažili jsme se s kolegy vybrat oblasti charakteristické pro Liberecký kraj a také klíčové události, které zásadně ovlivnily historii celé země i různé části kraje,“ říká Vinklátová.

Z oblastí zásadních pro Liberecký kraj se objeví lyžování, sklářství, turistika, architektura a industrializace. Z klíčových událostí to je vznik Československa a jemu předcházející Rumburská vzpoura, neblahá etapa obsazení republiky nacistickým Německem, osvobození Československa v roce 1945 a následný odsun německého obyvatelstva, znárodňování a kolektivizace, okupace v srpnu 1968, ale také Sametová revoluce a odchod sovětských vojsk i vstup do Evropské unie.

„Uvědomuji si, že pojetí vyvolá diskuzi, protože neukazuje dějiny státu i kraje jen v růžových barvách. A právě to je smyslem. Historie naší země, tedy i kraje, je komplikovaná a neměli bychom pojmout připomínku vzniku republiky jen jako oslavy s ohňostroji. Je třeba se ohlédnout a hlavně s mladou generací, která naprostou většinu klíčových události nezažila, o těchto věcech mluvit. Plánuji, že jako doprovodný program k výstavě, budeme pořádat besedy s veřejností,“ doplňuje Květa Vinklátová, krajská radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Každý z devíti krajských rezortů dle svého zaměření bude mít svůj příspěvek k připomínce stého výročí vzniku Československa. „Zájemce tak čekají výstavy o československé fotografii, módě, zdravotní péči, školství, divadelní představení, ale třeba i publikace o stromech republiky,“ uzavírá výčet budoucích akcí radní Květa Vinklátová.

Na webových stránkách Libereckého kraje je již nyní umístěn speciální kalendář Rok republiky, do kterého mohou své akce k výročí vzniku Československa posílat města, obce, neziskové organizace, ale i jednotlivci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky