Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

​Liberecký kraj je kolébka nanotechnologií. Vzájemnou spoluprací ji podpoří ARR a Nanoprogress  

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 04. 05. 2021 09:12
  • Rozvoj

Sdílet článek

Agentura regionálního rozvoje Libereckého kraje (ARR) a klastrová organizace Nanoprogress podepsaly memorandum o spolupráci. Rozhodly se tak posílit nanotechnologický rozvoj v Libereckém kraji, který se v tomto oboru řadí mezi špičky.  

Protože vnímáme důležitost role nanotechnologií v Libereckém kraji, chceme co nejlépe pochopit potřeby nanoprůmyslu a nabídnout mu odpovídající pomoc. Logickým krokem je pro nás úzká spolupráce s klastrem Nanoprogress, který sdružuje na šedesát subjektů působících v tomto odvětví napříč celým Českem,” vysvětluje Petr Dobrovský, jednatel Agentury regionálního rozvoje zřizované Libereckým krajem.  

V memorandu vyzdvihují obě strany především vyhledávání možné spolupráce i na mezinárodní úrovni, chtějí více propojovat vzdělávací instituce a studenty s firmami a výzkumnými organizacemi, vyhledávat dotační zdroje a zapojit klastr do regionální inovační platformy zaměřené na hledání cest pro zlepšení propagace a popularizace vědy a výzkumu.  

Pro nanotechnologie je v Libereckém kraji perfektní podhoubí. Klíčová je spolupráce  

Ukázkovou spolupráci napříč akademickým, veřejným i soukromým sektorem jsme zažili během první vlny pandemické krize, kdy odborníci z Technické univerzity v Liberci vybudovali a v rekordním čase zprovoznili výrobní kapacity zásobující kraj textilními rouškami vybavenými nanovlákennými filtry. Podařilo se to i díky předchozím investicím do výzkumu, které do Libereckého kraje na univerzitu přivedl právě klastr Nanoprogress. V kritickém okamžiku se tak podařilo podržet zdravotní a sociální infrastrukturu celého kraje.  

Společně jsme dokázali, jak může být přítomnost špičkové vědy a výzkum obrovskou devizou nás všech. Nanoprůmysl vnímáme jako strategické odvětví nejen Libereckého kraje. Spoluprací s ARR mu chceme otevřít možnosti dalšího rozvoje,” říká Lucie Vysloužilová, manažerka klastrové organizace Nanoprogress. 

Úspěchu nahrálo i ideální podhoubí pro nanotechnologie: Liberecký kraj se dá chápat jako základna pro nanovýzkum v Česku, o naše znalosti je zájem i v zahraničí. Jako klíčové pro další rozvoj se jeví zvládnutí přenosu těchto znalostí do praxe. V tom náš nový partner dosáhl výrazných úspěchů. Věřím, že bude pro kraj i nadále přínosem,” uzavírá Dobrovský. Nadějné cesty se pro nano rýsují především v oblastech filtrace vzduchu, čištění vody nebo v medicínských aplikacích. Jsou to směry, kudy chceme do budoucna kráčet,” potvrzuje Komárek.  

Nanoprogress, z.s. je inovativní nanotechnologická klastrová organizace zaměřená primárně na podporu kolektivního výzkumu v oblasti nanotechnologií, společný produktový vývoj a rozvoj internacionalizace a přeshraniční spolupráce. Klastrová organizace se mimo jiné zasloužila o přidělení téměř jedné miliardy korun na unikátní výzkum a vývoj českého nanotechnologického odvětví, a to konkrétně realizací více než 20 výzkumně-vývojových záměrů a podporováním cca 60 subjektů z oblasti malých, středních a velkých podniků a organizací pro výzkum a šíření znalostí. Více o klastrové organizaci na stránce: https://www.nanoprogress.eu/  

Posláním Agentury regionálního rozvoje je poskytovat expertní podporu a realizovat konkrétní rozvojové aktivity ve prospěch Libereckého kraje, a v důsledku jeho obyvatel, podnikatelů a institucí v regionu. Jednou z aktivit je právě podpora vědy, výzkumu a inovací v kraji v rámci projektu „Smart Akcelerator II Libereckého kraje“ CZ.02.2.69/0.0/0.0/18_055/0016369 financovaného z prostředků Evropské unie, MŠMT a Libereckého kraje. https://arr-nisa.cz/       

ARR je držitelem regionální značky 1012+ a provozuje stejnojmenný informační webový portál a rozcestník příležitostí v oblasti vědy, výzkumu a inovací v kraji pod Ještědem. https://1012plus.cz/  

Kontaktní osoba:

Barbora Jónová

Public Relations

Smart akcelerátor Libereckého kraje

Jonova.barbora@gmail.com

+420 737 658 607

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky