Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj poskytl 11 obcím zařízení pro provoz sběru nebezpečných složek komunálního odpadu

Futerová Linda

  • 25. 05. 2006 00:00

Sdílet článek

[id:3920|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V r. 2005 připravil Liberecký kraj ve spolupráci se společností ARR-Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o., projekt „Infrastruktura pro oddělený sběr nebezpečných složek komunálního odpadu v Libereckém kraji“. Projekt vycházel ze provedené analýzy stavu odpadového hospodářství v obcích Libereckého kraje, která konstatovala, že v některých obcích Libereckého kraje chybí zařízení sběrného dvora pro oddělený sběr nebezpečných složek komunálního odpadu, jako jsou například barvy, ředidla a jiné chemikálie, drobný i objemný elektro-odpad (drobné domácí spotřebiče, televize, ledničky), zářivky, akumulátory a baterie, atd.

 

Vzhledem k cílům, stanoveným Plánem odpadového hospodářství Libereckého kraje (2004) se Liberecký kraj prostřednictvím odboru rozvoje venkova, životního prostředí rozhodl pomoci dotčeným obcím a těmto obcím pořídit zařízení k provozování sběrných dvorů – speciální mobilní EKOsklady s vybavením (kontejnery a nádoby na jednotlivé druhy nebezpečných složek komunálního odpadu) a kancelářské buňky jako zázemí pro obsluhu sběrného dvoru.

 

Liberecký kraj společně s ARR připravil projekt, studii proveditelnosti a žádost o dotaci ze strukturálních fondů Evropské unie, OP Infrastruktura, opatření 3.4.  Projekt byl úspěšný a Liberecký kraj získal na pořízení zařízení sběrných dvorů dotaci ve výši 4.318.000 Kč, z toho příspěvek ERDF ve výši 3.810.000 Kč, příspěvek ze SFŽP ve výši 508.000 Kč.

Na základě výběrového řízení byla jako dodavatel zařízení vybrána společnost REO AMOS, spol. s r.o., Ostrava, která v průběhu dubna a května provedla návoz zařízení do příslušných obcí. Obce budou předané zařízení provozovat většinou prostřednictvím odborných firem, zařízení je obcím poskytnuto bezúplatně na základě smlouvy o výpůjčce. Po ukončení projektu bude zařízení za symbolickou cenu převedeno do majetku obcí.

 

Vybavení k provozování sběrného dvora tak z iniciativy Libereckého kraje a za přispění strukturálních fondů EU a SFŽP obdržela města Česká Lípa, Doksy, Dubá, Raspenava, Nové Město pod Smrkem, Český Dub, Jilemnice, Desná, Smržovka, Železný Brod a Harrachov.

 

Nově pořízené zařízení zjednoduší provoz sběrných dvorů v dotčených obcích a obsluze usnadní manipulaci s přebíraným odpadem. Liberecký kraj si od realizace projektu slibuje kromě jiného zvýšení objemu odděleného sběru nebezpečných složek komunálního odpadu,“ řekl Radim Zika náměstek hejtmana Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky