Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj vytvořil podmínky, aby zubní pohotovost mohla fungovat dál, ale...

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 11. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5857|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Na četné dotazy občanů i médii  - proč zubní pohotovost, která nyní sídlí v Krajské nemocnici Liberec  v sobotu, neděli a o svátcích od osmi do dvanácti hodin, zřejmě přestane  od 1. ledna 2008 fungovat,  odpovídá MUDr. Jaroslav Krutský, člen rady LK pověřený vedením resortu zdravotnictví.

 

1. Zubních lékařů je nedostatek. Poptávka po jejich stomatologických službách je vyšší než jejich kapacita. To zákonitě vede k tomu, že přibývá občanů, kteří tzv. „nemají svého zubaře“. Tento nedostatek je dán přirozeným odchodem části zubařů do důchodu a nedostatkem absolventů stomatologických fakult. Studium je totiž velmi nákladné a školy nemají peníze na zvýšení kapacity. Z těchto důvodů jsou stávající zubaři tak vytíženi, že nemají zájem sloužit pohotovost.   

 

2. Krajská nemocnice Liberec neposkytuje standardní zubní ambulantní služby, není k tomu určena, ani k tomu nemá síly a prostředky.. Poskytuje specializované služby v oboru ústní a čelistní chirurgie (stomatochirurgie) po dobu 24 hod. denně. Není tudíž zubní pohotovostí, jak se mnozí domnívají. V současné době jsou na tomto oddělení 3 plně vytížení lékaři.

 

3. Liberecký kraj zajistil v Krajské nemocnici Liberec vybavené prostory pro zubní pohotovost a nabídl privátním stomatologům 1000 Kč na hodinu. Kraj nemá žádnou zákonnou pravomoc přesvědčit či dokonce „donutit“ zubaře, aby na této pohotovosti pracovali.

 

4. Klientela zubní pohotovosti se dá rozdělit na pacienty, kteří jsou odjinud a potřebují akutně ošetřit, dále na pacienty zdejší, kteří pomoc skutečně potřebují, a pacienty, kteří nemají svého zubaře a pohotovost je vlastně „supluje“.

 

5. Na druhou stranu třeba říct, že skutečných akutních případů, kdy problém vzniká z hodiny na hodinu, není mnoho. V naprosté většině případů bolestivý stav vzniká déle. Nejdřív je zub citlivý na sladké, teplé nebo studené. Poté přerůstá citlivost v bolest. Toto trvá i několik dní a pacient má dost času nenechat věci dojít tak daleko a měl by navštívit svého zubaře zavčas. Velkou roli také hraje řádná prevence a péče o zdravý chrup. Toto je plně v rukou občana.

 

6. Suma sumárum – Liberecký kraj se nezříká zajistit zubní pohotovost v přiměřeném rozsahu. Vytvořil dostatečné podmínky pro její provoz, nicméně nemá pravomoc ambulantním stomatologům přikázat, aby zde svou odborností pohotovost pracovně zajistili. 

 

MUDR. Jaroslav Krutský, člen rady LK pověřený vedením resortu zdravotnictví

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky