Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Norové nabídli vědeckotechnický park

07. 12. 2005
[id:3401|autor:Markgrafová Eva Mgr.|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:739 541 592|aktualizace:]

Představitelé Libereckého kraje v čele s hejtmanem Petrem Skokanem jednali 7. prosince v sídle kraje se čtyřčlennou delegací z norského partnerského regionu More og Romsdal, kterou vedl hejtman Jon Aasen, o možnostech spolupráce obou regionů na novém česko-norském projektu. Pozvání na česko-norské jednání přijal také J. E. Peter Raeder, velvyslanec Norského království v ČR.

„Diskutovali jsme o základních tezích projektu, který bychom mohli uskutečnit  v rámci naší dohody o spolupráci a vzájemné výměně know-hov a na jehož realizaci se chceme ucházet o finanční podporu ze zdrojů v rámci finančního mechanismu Evropského hospodářského prostoru a Finančního mechanismu Norska,“ vysvětluje hejtman Petr Skokan. „Na základě doporučení norské strany jsme se dohodli, že náš budoucí společný projektový záměr tématicky rozdělíme do tří stěžejních témat. První bude zaměřeno na spolupráci v oblasti veřejné správy a to nejenom ve vazbě na kraj ale i na obce a města. Druhou oblastí by se měla stát ekonomizace energií, kde nám norská strana nabízí, že se s námi podělí o své bohaté zkušenosti severské země zejména s vytápěním velkých, energeticky náročných budov jako jsou nemocnice, školy atp. Třetí téma jsme prozatím pracovně nazvali vědeckotechnický park, což znamená, že bychom mohli v našem kraji otevřít obdobné zařízení, jaké už několik let slouží akademické a podnikatelské veřejnosti  v norském Molde. Norové ve svém vzdělávacím parku soustřeďují universitní nápady, myšlenky a vědecké výzkumy a následně je tam aplikují  do podnikatelské praxe.“ Podle hejtmana jde o velice zajímavý model  a vzhledem k aktivitám liberecké technické university se domnívá,  že bychom zkušenosti z Molde mohli v našem kraji s úspěchem aplikovat.


 



Markgrafová Eva Mgr.
eva.markgrafova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 327
Mobil: 739 541 592