Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Poznámka hejtmana k placení jízdného poslanci a senátory

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 11. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5887|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Nechci komentovat, jestli ústavní činitel má, nebo nemá mít nárok na bezplatné jízdné ve veřejné dopravě, pokud dostává jakési cestovní náhrady. Jako politik vím, že když zabrnkám na strunu populismu, tak jednoznačně tuto výhodu musím odsoudit. Proto tuto otázku ponechám raději stranou. Co však stranou neponechám, je komentář k rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten  ve středu 28. listopadu rozhodl, že naši ústavní činitelé nemají právo využívat zdarma služeb soukromých dopravců. Mohou ale následně po státu požadovat, aby jim jízdné proplatil. Případem jízdného se soud zabýval na popud jednoho soukromého dopravce, kterému se tato zákonná výhoda jevila jako značná sponzorská nevýhoda, kterou  „vyplácí“ soukromý podnikatelský subjekt. S tím nelze jinak než souhlasit. Proto je možná na čase, aby tolik diskutované jízdné poslanců a senátorů   z naší legislativy úplně zmizelo. Ono nejde ani tak o ty peníze, ale spíš o princip. Jestliže zaměstnavatel – v tomto případě stát – hodlá svým ústavním činitelům hradit jízdné, měl by tak činit přímo a nikoliv prostřednictvím jakéhokoliv jiného subjektu.  

 

Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky