Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Pracovní setkání romských poradců, asistentů učitelů, terénních sociálních pracovníků a nestátních neziskových organizací se uskutečnilo v Jabloneckém Klubu – ex

Futerová Linda

  • 17. 12. 2004 00:00

Sdílet článek

[id:2433|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Přes 50 lidí z celého Libereckého kraje, kteří se zajímají a pracují s romskou menšinou se sešlo v Jabloneckém Klubu – ex, kde diskutovali o problémech, se kterými se potkávají při své práci.

Na tomto setkání romští poradci prezentovali svoji celoroční práci. Nejčastěji zaznívali slova jako například problémy s bydlením, nezaměstnanost, záškoláctví či soužití. Jako varující se jeví skutečnost, že stále častěji v Libereckém kraji dochází k vytěsňování Romů na okraj společnosti a jejich následná velká kumulace. Oddalování a neřešení problémů v každém městě, obci je velmi zrádné. Tento fakt potvrzuje i studie MPSV, které právě v lokalitě „Zelené údolí“ provedlo výzkum na žádost města Jablonec nad Nisou,“ řekl krajský romský koordinátor Jozef Holek, který setkání vedl.

Asistenti učitelů  absolvovali na tomto setkání také závěrečný seminář, který vedla Anna Gorniaková -  Nová škola o.p.s. Výsledkem semináře  je pak schopnost asistentů efektivně komunikovat s rodinami žáků, kolegy, pedagogy a celkově, jak se vyhnout konfliktu v komunikačním procesu. Setkání se také účastnil i člen Rady vlády pro záležitosti romské komunity Jan Balog a pracovník kanceláře Rady vlády Zdeněk Duna. 

V Libereckém kraji působí 9 romských poradců, kteří mají kumulované funkce a nejsou na celý pracovní úvazek. Dále  22 asistentů učitele, kteří působí zpravidla na zvláštních školách a 9 terénních sociálních pracovníků, kteří pracují s rodinami, které jsou na sociálním dně. Terénní sociální práci v Libereckém kraji také vykonává Člověk v tísni o.p.s., celkem 6 osob, ti se však zabývají pouze monitorováním situace a pracují s malými skupinami. Stojí  mimo systém sociálních služeb a spolupráce s nimi je téměř nulová. V Libereckém kraji působí celkem 23 nestátních neziskových organizací, které jsou čistě romské.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky