Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Publikace „Kouzlo zemědělství, aneb z pole na stůl“

Futerová Linda

  • 27. 01. 2006 00:00

Sdílet článek

[id:3542|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Liberecký kraj se rozhodl vydat pro děti 4. až 6. tříd základních škol publikaci „Kouzlo zemědělství, aneb z pole na stůl“, ve které zábavnou formou přibližuje oblast zemědělství zaměřenou na výrobu základních potravin. Zároveň prezentuje v publikaci všechny obory, které se v zemědělství a potravinářství studují, spolu s učilišti, středními a vysokými školami zaměřenými na zemědělství, potravinářství, lesnictví, ale i veterinářství. 

Publikace, která byla tento týden slavnostně pokřtěna v areálu Středního odborného učiliště lesnického v Hejnicích, vznikla na základě faktů, které vyplynuly z krajské koncepce rozvoje zemědělství. Jedním z nich je stárnutí populace lidí, kteří v tomto odvětví pracují. Dalším současným jevem je nízký zájem studentů a učňů o zemědělské obory a fakt, že pouze zlomek absolventů zemědělských škol nastupuje do praxe v tomto oboru.

„Na tomto stavu se podle mého názoru podílí ztráta prestiže zemědělství u nezemědělské veřejnosti způsobené mylnými představami o tomto oboru. V zemědělství, jako v každém jiném oboru, došlo k obrovskému rozvoji ve využívání nejmodernější techniky, kde bychom si to před pár lety neuměli ani představit,“ řekl Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky. „Publikace má působit nejenom výchovně, ale zároveň by měla zvýšit i zájem o zemědělství na středních školách.  Také  bychom byli rádi, kdyby nadzdvihla prestiž našeho zemědělství, jež si to nesporně zaslouží,“ dodal Radim Zika.

Publikace, která bude distribuována do škol v kraji, je také k dostání zdarma na Odboru rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí Krajského úřadu Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky