Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tiskové prohlášení hejtmana Libereckého kraje k návrhu zákona o územně správním členění státu

Futerová Linda

  • 30. 06. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:2935|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Vláda ČR včera souhlasila s návrhem zákona o územně správním členění státu. Základem této úpravy je členění České republiky na osm oblastí vymezených správními obvody samosprávných krajů.  Vznik těchto oblastí je podle vlády obecnou reakcí na potřebu vytvořit pro účely výkonu státní moci, zejména v oblasti působnosti soudů, policie a státních zastupitelstev, územně rozsáhlejší jednotku než je správní obvod kraje. Jedná se o to, že zmíněné státní instituce nebudou vytvářet krajskou úroveň všech 14 samosprávných krajů. Podle vlády je důvodem  přílišná nákladovost vzniku těchto institucí ve všech 14 krajích a s tím spojené organizační problémy.

Zásadně s tímto nesouhlasím. Potřeba je právě opačná pro všechny neplnohodnotné kraje. Již od začátku mého působení ve funkci hejtmana jsem inicioval řadu jednání na téma vzniku krajských institucí v Libereckém kraji. Jednal jsem o tom s poslanci a senátory za náš kraj. Iniciativu plnohodnotnosti krajů také podpořila Asociace krajů ČR. Stínový ministr vnitra a místopředseda Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny PČR Jiří Pospíšil minulý týden při své návštěvě kraje zmínil, že Liberecký kraj je kvalitně připraven na to, aby v Liberci mohl začít samostatně fungovat krajský soud, a bylo by podle něj neúčelné, aby zdejší moderní pobočka krajského soudu byla dále řízena z Ústí nad Labem. Zdůrazňuji, že pobočka krajského soudu v Liberci byla v minulosti kompletně a moderně zrekonstruována, právě za účelem vzniku samostatného krajského soudu a byly na ni vynaloženy nemalé finanční prostředky. Tudíž by si zřízení samostatného krajského soudu v Liberci nevyžádalo žádné finanční prostředky ze státního rozpočtu.  Připomínám, že před krajskými volbami slíbil krajský soud v Liberci i tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross.

Včerejší rozhodnutí vlády vnímám velice negativně. Česká republika by se tak částečně vrátila o 45 let zpět. Nedopustím, aby se opakovala taková nepřijatelná situace, kdy o nás budou rozhodovat ti druzí. Chci pro občany Libereckého kraje, kterých se to velmi dotýká, změnit stávající realitu, kdy si své záležitosti jezdí vyřizovat za hranice svého kraje.  Proto se v nejbližší době  pokusím opět kontaktovat poslance a senátory za Liberecký kraj, dále se sejdu s hejtmany krajů, kterých se to dotýká, a pokusíme se o to, aby parlament k návrhu zákona o územně správním členění státu zaujal nesouhlasné stanovisko.

  

 

                                                                                                             Petr Skokan
hejtman Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky