Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tísňová volání

Markgrafová Eva Mgr.

  • 15. 03. 2006 00:00

Sdílet článek

[id:3694|autor:Markgrafová Eva Mgr.|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:739 541 592|aktualizace:]

Otázkou používání  linek tísňového volání v ČR by se dnes měla zabývat Vláda ČR.  V této souvislosti vyjádřili hejtman Libereckého kraje Petr Skokan a radní pověřený řízením resortu zdravotnictví Jaroslav Krutský jednoznačnou podporu zdravotníkům, kteří odmítají  stanovisko hasičů, aby zavedením jednotného mezinárodního tísňového čísla 112 bylo zrušeno naše národní tísňové číslo 155.

„K této záležitosti se před nedávnem vyjadřovala také Rada asociace krajů ČR a diskutovali jsme o ní i s ministrem Bublanem,“ podotýká hejtman a vysvětluje, že stejně jako ostatní hejtmani nemá nic proti zavedení jednotného mezinárodního čísla 112, které znamená, že veškerá tísňová volání jsou směrována pouze na hasičský dispečink a teprve odtud se prosba o pomoc předává policii či záchrance. „Používání jednotného  čísla po celé Evropě je samozřejmě praktické především pro cizince, ale zásadně odmítáme, aby to bylo na úkor našich národních tísňových linek. Především nesouhlasíme se zrušením čísla 155 -  na dispečink zdravotnické záchranné služby. Pokud budou všechna volání určená pro zdravotnickou záchrannou službu směrována pouze na linku 112, zákonitě dojde k časovým prodlevám a skutečná dostupnost neodkladné péče pro pacienty v tísni se zhorší.“ Za důležitý argument, proč by právě číslo 155 mělo být zachováno v provozu, označují zástupci Libereckého kraje i přímou vazbu na speciálně proškolené zdravotníky, což umožňuje poskytnout volanému i několik základních rad v oblasti první pomoci, jejíž poskytnutí závisí mnohdy na minutách. 

     

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky