Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V sídle kraje se hovořilo o Krajině podstávkových domů

Futerová Linda

  • 20. 10. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:3259|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:739 541 588|aktualizace:]

3. schůze shromáždění v rámci projektu Krajina podstávkových domů se poprvé konala na půdě Libereckého kraje. Kraj se totiž stal oficiálním partnerem projektu, jehož cílem je v první řadě  trvale udržitelný rozvoj venkovské kulturní krajiny. Krajiny, jejíž ráz určuje hornolužická, severočeská a dolnoslezská lidová architektura hrázděných staveb, která jí dodává jedinečný a neopakovatelný ráz. Jednání se tedy účastnili zástupci všech tří částí Euroregionu Nisa (Německo, Polsko, Česko) v čele s předsedou Konventu Krajiny podstávkových domů Günterem Vallentinem. Za Liberecký kraj byli přítomni hejtman Petr Skokan a člen rady kraje Vít Příkaský. Okres Löbau-Zittau se ujal funkce koordinátora projektu a na včerejším setkání jeho zástupci představili úkoly, na kterých je nutno začít pracovat. V první řadě se jedná o další zmapování těchto objektů na území všech tří států proto, aby mohla začít komplexně fungovat tzv. „Burza nemovitostí“, která již částečně existuje na německé straně ( www.umgebindeland.de ). „Jedná se o seznam podstávkových domů, které jsou v prodeji. Cílem tohoto projektu je totiž vrátit život do těchto často opuštěných staveb, které jsou významným symbolem naší historie“, řekl hejtman Petr Skokan.  Dalším úkolem projektu bude uspořádat dny otevřených dveří v těchto objektech a vzbudit tak u veřejnosti kladný vztah  k těmto památkám. Podle koordinátorů bude den otevřených dveří uspořádám i v české části Euroregionu Nisa, neboť na našem území se nacházejí opravdu skvosty této jedinečné kultury. Plánem do budoucna je i ocenit aktivity spojené se zachováním podstávkových domů. Poprvé by se tak mělo stát v květnu roku 2006.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky