Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Ve Stráži pod Ralskem se jednalo o justici

22. 03. 2005
[id:2640|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan se včera sešel s ministrem a předsedou Legislativní rady vlády Jaroslavem Burešem a 1. náměstkem ministra spravedlnosti Vladimírem Králem v Justiční Akademii ČR ve Stráži pod Ralskem. Toto setkání mělo na programu dva body jednání, a to budoucnost justiční akademie ve Stráži pod Ralskem a zefektivnění justice v Libereckém kraji. Jednání se také účastnil předseda Sdružení obcí Libereckého kraje Milan Hejduk a ředitel akademie Jan Pachman. Právě ředitel Pachman seznámil přítomné s činností justiční akademie, která zajišťuje výchovu a vzdělávání pracovníků v resortu ministerstva spravedlnosti.

S panem Burešem jsme se shodli na nutnosti zachování této moderní akademie ve Stráži pod Ralskem, kterou ročně projdou tisíce soudců, státních zástupců a dalších osob působících v resortu justice a podpořili jsme záměry na její další rozvoj“, řekl hejtman Petr Skokan.

 

S 1. náměstkem ministra spravedlnosti Vladimírem Králem hejtman Petr Skokan jednal o možnostech a podmínkách vzniku plnohodnotného krajského soudu v Liberci a předal mu materiál „Cesta k zefektivnění justice v Libereckém kraji“, který shrnuje argumenty na podporu vzniku samostatného krajského soudu. Markantní situace nastává v okrese Semily. Například k projednání žaloby obyvatele tohoto okresu, ve věci důchodového pojištění a zabezpečení, je příslušný Krajský soud v Hradci Králové. Naopak žalobu, proti rozhodnutí ve stavebním řízení, projedná Krajský soud v Ústí nad Labem.

 Zřízení samostatných krajských soudů v krajích povede ke zpřehlednění struktury soudních orgánů, přiblížení výkonu soudní moci lidem a ve svém důsledku k zajištění efektivnější ochrany práv občanů. Doufám, že vláda projeví o uvedené nedostatky zájem v nejbližší době a předloží patřičný návrh zákona poslanecké sněmovně“, dodal hejtman Skokan.

Vznik plnohodnotného krajského soudu v Liberci rovněž podpořil předseda Sdružení obcí Libereckého kraje Milan Hejduk, který také poukázal na důležitost samostatného okresu Turnov. Liberecký kraj již v minulosti připomínkoval návrh zákona o územně správním členění státu, kde na základě usnesení Zastupitelstva města Turnova a názoru přilehlých obcí navrhl doplnění paragrafu o nově vytvořený správní okres Turnov.

Vytvoření správního okresu Turnov by podle mého názoru řešilo výjimečnost zdejší spádové oblasti“,  uzavřel hejtman Skokan.

Futerová Linda
linda.futerova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 724 030 320