Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Velký nárůst kamionové dopravy na Českolipsku

22. 03. 2006
[id:3710|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V důsledku dopravního omezení na hraničním přechodu Cínovec, kde na německé straně probíhá oprava komunikace, došlo k velkému nárůstu kamionové dopravy na Českolipsku, což se nelíbí starostům nejpostiženějších obcí. Ti si stěžují zejména na to, že na tuto situaci nebyli předem upozorněni. Obdobnou zkušenost má však i  Liberecký kraj.

Informace o chystaném uzavření hraničního přechodu dostal podle vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje Stanislavy Jakešové zřejmě pouze Ústecký kraj, neboť oba hraniční přechody leží na jeho území. „Ministerstvo dopravy nejspíš zcela přehlédlo, že omezení se významně dotkne zájmů kraje Libereckého.“  Přitom ze  sčítání intenzit silniční dopravy vyplývá, že zatímco v roce 2000 projelo nad Svorem směrem k hraničnímu přechodu každý den 1 634 nákladních vozidel, v roce 2005 to bylo již 2 542 nákladních vozidel. U Nového Boru to v roce 2000 bylo 1 819 nákladních vozidel a v roce 2005 již 3 109 nákladních vozidel denně.

Je pochopitelné, že v případě velké rekonstrukce silnice, jak tomu na území SRN je, je nezbytné převést dopravu náhradním směrem. V těchto případech se ovšem musí objízdná trasa připravit takovým způsobem, aby byla schopná zvýšenou kapacitu pojmout,“ zdůrazňuje vedoucí odboru dopravy Jakešová. Liberecký kraj proto v současnosti nastalou situaci prověřuje a na základě zjištěných skutečností bude jednat se zástupci ministerstva dopravy o možném zmírnění kritické situace.

 

Futerová Linda
linda.futerova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302