Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výsledky třídění odpadů v roce 2004 v Libereckém kraji

Futerová Linda

  • 24. 03. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:2648|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

V květnu 2004 byl v Libereckém kraji zahájen projekt „Intenzifikace odděleného sběru v Libereckém kraji“, který je připravován ve spolupráci Libereckého kraje, nositele projektu a autorizovanou obalovou společností EKO-KOM a.s. „Projekt vznikl s cílem přispět k vytvoření funkčního a efektivního systému odděleného sběru využitelných složek komunálních odpadů, zejména papíru, skla a plastů, na území Libereckého kraje, který umožní naplnit cíle stanovené Plánem odpadového hospodářství Libereckého kraje,“ řekl Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky.

V roce 2004 bylo v kraji v rámci pilotního projektu instalováno 496 nových nádob na třídění odpadů, z toho 60 nádob v Liberci a dalších cca 150 nádob si obce pořídily na vlastní náklady, v rámci připojení se k projektu. V některých obcích se daří postupná optimalizace odpadových systémů, kdy obce přidávají nádoby na tříděný odpad na úkor těch na odpad směsný, ve snaze vytvořit občanům podmínky pro kvalitní a bezproblémové třídění. Systémovému řešení přispívá i fakt, že do se projektu aktivně zapojily také svozové firmy, provozovatelé dotřiďovacích linek a zpracovatelé odpadů v celé oblasti. „Předpokladem úspěšné realizace projektu, však byla úzká spolupráce s městy a obcemi Libereckého kraje a díky této skutečnosti se podařilo dosáhnout následujících výsledků,“ dodal Zika. Do třídění komunálního odpadu je již intenzivně zapojeno 200 měst a obcí Libereckého kraje (z celkového počtu 216 obcí) a díky projektu, se do třídění odpadů zapojilo 25 obcí a další se zapojí ještě letos. V průměru došlo ke zvýšení výtěžnosti tříděného sběru o 12% a v absolutních číslech to znamená, že v současné době obyvatelé Libereckého  kraje vytřídí 19 kg odpadů za rok (bez kovů). Největší nárůst je u tříděného sběru papíru, skla a nápojových kartonů. Nejvýraznější pokrok, na základě hodnocení kritérií pro tříděný sběr, učinila města Nový Bor, Liberec a Jablonec nad Nisou. V letošním roce bude projekt pokračovat, protože i z celorepublikového hlediska a v porovnání s ostatními kraji, byl velmi úspěšný. Z aktivit v letošním roce je možné zmínit plánovanou instalaci dalších 250 nádob, pilotní zkušební sběr bílého skla a zavedení sběru směsných plastů, nikoliv pouze PET láhví. A samozřejmě kvalitní informování občanů měst a obcí Libereckého kraje,“ dodal náměstek hejtmana Zika.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky