Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Důsledky rozšiřování hnědouhelného dolu Turów bude řešit i advokátní kancelář. Kraj s ní podepíše smlouvu

06. 05. 2019

Liberecký kraj řeší negativní dopady rozšiřování těžby hnědouhelného dolu Turów dlouhodobě a všemi dostupnými prostředky. Rada kraje dnes proto na své mimořádné schůzi schválila i rámcovou smlouvu o poskytování právních služeb se společností Frank Bold advokáti, s.r.o.

V úterý 30. dubna 2019 zaslalo ministerstvo životního prostředí Libereckému kraji dokumentaci vlivů záměru pokračování těžby ložiska hnědého uhlí v Turówě na životní prostředí. Podle zákona je Liberecký kraj oprávněn uplatnit vyjádření ve lhůtě do 30 dnů ode dne zveřejnění dokumentace.

„Chceme proto využít zkušeností společnosti Frank Bold z dřívějších let. Podařilo se jim například právními kroky zastavit těžbu v největším dole Evropské unie Gubin-Brody. Nechceme nic podcenit a chceme veškerými legálními prostředky vyřešit i situaci v Turówě. Společnost bude spolupracovat i s dotčenými obcemi a věřím, že udělá maximum proto, aby důsledky rozšiřování těžby v Turówě měly co nejmenší dopad na život obyvatel,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Dokumentace bude zveřejněna ve čtvrtek 9. května 2019 na úřední desce Libereckého kraje. Vyjádření k dokumentaci projedná i krajské zastupitelstvo na svém květnovém zasedání.

„V této situaci nás trochu tlačí i čas. Rozšiřování těžby v dole Turów prokazatelně ovlivňuje stav podzemních vod na českém území. Kraj má omezené prostředky jak tyto negativní důsledky řešit. Advokátní kancelář Frank Bold prokázala, že to dokáže účinnými prostředky. Kraj proto rád jejich služeb využije,“ uzavřel Jiří Löffelmann, člen rady kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307