Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tisková zpráva k 21. zasedání Rady Asociace krajů ČR

Futerová Linda

  • 09. 09. 2004 00:00

Sdílet článek

[id:2176|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

„Jsme velmi znepokojeni stavem projednávání financování krajů v budoucnosti. Vyzýváme premiéra České republiky k zásadnímu jednání o předloženém návrhu novely zákona o rozpočtovém určení daní.“ Na tomto vyjádření se shodli hejtmani a primátor hlavního města Prahy v průběhu 21. zasedání Rady Asociace krajů ČR, které se uskutečnilo 8. září 2004 v Hluboké nad Vltavou. „Není pravda, že kraje chtějí více peněz. Voláme jen po tom, aby příjem krajů byl zákonem rozumně definován ve vztahu k míře jejich odpovědnosti,“ vysvětlil hejtman Moravskoslezského kraje a předseda Asociace krajů ČR Ing. Evžen Tošenovský. Členové Rady znovu kritizovali výši příspěvku na výkon státní správy, který je nedostatečný a naprosto neodpovídá množství agendy, jíž stát novými zákony přesouvá na kraje a obce. Vyzvali v této souvislosti vládu, aby vytvořila právní předpis, který by zaručoval, že při vzniku nových povinností obcí a krajů přidělí stát na jejich výkon i odpovídající finanční prostředky.

Členové Rady také důrazně upozornili na problémy s čerpáním prostředků ze strukturálních fondů EU. „Celý proces považujeme ze strany ministerstva pro místní rozvoj za nepřipravený a máme obavu, že z tohoto důvodu Česká republika na tyto prostředky v letošním roce nedosáhne,“ zdůraznil hejtman kraje Vysočina Ing. František Dohnal. Nejvýznamnějším prostředkem financování ze zdrojů EU je pro kraje Společný regionální program (SROP).  „Jsme zděšeni tím, že ministerstvo u tohoto programu stále mění pravidla pro zpracování i vyhodnocování projektů, a to dokonce i potom kdy skončila lhůta pro jejich podání. Předkladatelé projektů se zpětně dozvídají, že jejich projekt připravený podle platných pravidel již po další změně nevyhovuje. To devalvuje jejich snahu a může vést k vytváření korupčního prostředí,“ dodal František Dohnal. „Z informací, které máme k dispozici vyplývá, že stát nezvládl a nezvládá přípravu na čerpání ze strukturálních fondů. Hrozí dokonce, že pro Evropskou unii bude postup v České republice nepřijatelný a ve výsledku může vést ke ztrátě evropských dotací,“ zdůraznil hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl.

V průběhu jednání hejtmani a primátor hl. města Prahy upozornili na vážný problém v letecké záchranné službě. S koncem letošního roku skončí platnost smluv, které s provozovateli leteckých záchranných služeb uzavřelo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Další existence této významné složky záchranného systému je tedy od 1. ledna 2005 nejistá. „Obáváme se o bezpečnost našich občanů a vyzýváme ministryni zdravotnictví, aby problém urychleně řešila,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Ing. Stanislav Juránek

Nejvyšší představitelé krajských samospráv se přihlásili ke spolupráci se Svazem měst a obcí ČR a Ministerstvem pro místní rozvoj ČR při organizaci soutěže Vesnice roku. „Považujeme tuto soutěž za významný impuls pro rozvoj malých obcí ve všech krajích,“ doplnil jihočeský hejtman RNDr. Jan Zahradník.

Dalším z významných bodů programu jednání byla příprava společného zasedání Institucionálního výboru Kongresu místních a regionálních orgánů Rady Evropy a Komise pro ústavní záležitosti a Evropskou správu Výboru regionů Evropské unie, které proběhne v Praze ve dnech 20. a 21. září tohoto roku. Této významné akce se zúčastní na 400 delegátů a jeho hlavním tématem bude budování právních záruk evropského systému pro místní a regionální samosprávy. Členové Rady v této souvislosti sdělili, že společně k jednání přizvou řadu významných hostů, včetně poslanců Evropského parlamentu.

Jednání Rady Asociace krajů ČR v Jihočeském kraji se dne 8. září zúčastnilo 12 členů.

 

Kancelář Asociace krajů ČR

Komise pro vztahy s veřejností Rady Asociace krajů ČR

 

Kontakt: PhDr. Jiří Mašek, ředitel Kanceláře Asociace krajů, tel. 257280122

             Maria Ptáčková, tisková mluvčí Jihočeského kraje, tel. 724158349

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky