Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Bezpečnostní rada Libereckého kraje se zabývala vyhodnocením simulované havárie

Futerová Linda

  • 23. 11. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:3367|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:739 541 588|aktualizace:]

Do sídla Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje svolal hejtman Petr Skokan včerejší výjezdní zasedání Bezpečnostní rady Libereckého kraje, aby se tak přítomní členové mohli blíže seznámit se zázemím další ze složek Integrovaného záchranného systému Libereckého kraje. Jedním z hlavních projednávaných bodů pak bylo vyhodnocení simulované havárie cisterny s následným únikem čpavku. Přísně utajená akce byla počátkem října zorganizována z popudu starosty Milana Hejduka v Turnově a měla prověřit připravenost IZS. „Při zásahu jsme narazili na několik nedostatků, které musíme odstranit. Především je to osvěta, která zvýší povědomí občanů o možném riziku při podobných situacích. S tím například souvisí také varování a operativnost vyklizení ohroženého  prostoru při samotném zásahu.  I v těchto postupech jsme při turnovské akci narazili na nedostatky.“ Podle hejtmana je tak nezbytné v podobných „prověrkách“ připravenosti pokračovat, ale jak na bezpečností radě zdůraznili hasiči, je třeba, aby simulace krizové situace více odpovídala realitě. „V tomto případě se musíme řídit heslem - těžko na cvičišti, lehko na bojišti,“  konstatuje hejtman Skokan, který za další prioritu označuje svoji snahu, aby se přes hustě osídlené aglomerace nepřepravovaly nebezpečné náklady, čímž by se v obecné rovině výrazně snížila míra možného rizika. Přitom poukázal na nedávnou dopravní nehodu, při které havaroval vůz se střelným prachem. „I tato nehoda byla důkazem, že přes města a obce putují nebezpečné náklady aniž bychom to tušili.“

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky