Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Čipové karty – moderní systém odbavování cestujících

Futerová Linda

  • 23. 11. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:3364|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:739 541 588|aktualizace:]

V Libereckém kraji je už od 1. ledna 2004 zaveden systém jednotného odbavování cestujících prostřednictvím bezkontaktních čipových karet, které  nabízejí cestujícím čtyři dopravci ČSAD Česká Lípa a.s.; ČSAD Jablonec nad Nisou a.s.; ČSAD Liberec, a.s.; ČSAD Semily, a.s. Tito dopravci si karty navzájem uznávají. Ve spolupráci s Libereckým krajem se dále podařilo tento systém rozšířit i na území Středočeského kraje, kdy do vzájemného uznávání karet s ČSAD Jablonec nad Nisou a.s.; ČSAD Liberec, a.s. a ČSAD Semily, a.s., přistoupil dopravce Dopravní podnik Mladá Boleslav, s.r.o. a s platností od 1. listopadu do tohoto systému vstoupil i dominantní dopravce na Mladoboleslavsku, společnost TRANSCENTRUM bus s r.o.  

V praxi to znamená, že každou čipovou kartu, kterou vydal některý z těchto dopravců, můžete bezhotovostně hradit jízdné u kteréhokoliv výše uvedeného dopravce na všech jeho linkách, karta slouží jako elektronická peněženka,“ řekla Stanislava Jakešová, vedoucí odboru dopravy KÚ LK.

O vzájemném uznávání čipových karet mezi ČSAD Česká Lípa a.s., TRANSCENTRUM bus s.r.o. a Dopravním podnikem Mladá Boleslav, s.r.o. se v současné době jedná.

V Libereckém kraji je vydáno celkem 40 000 karet, dopravce TRANCENTRUM bus s.r.o. do této chvíle vydal celkem 3 000 karet a čipové karty společnosti Dopravní podnik Mladá Boleslav, s.r.o. využívá 20 000 cestujících.

V souvislosti s platností nových jízdních řádů připravil Liberecký kraj ve spolupráci s rozhodujícími dopravci, kteří zajišťují dopravní obslužnost Libereckého kraje, tuto nabídku:


!!! V 
termínu od 12. 12. 2005 do 31. 12. 2005 lze čipovou kartu pořídit pouze za 30 Kč !!!

Ušetříte tak minimálně 100 Kč za pořízení karty

 

Jak vlastně probíhá odbavení čipovou kartou?

Odbavení probíhá  přiložením karty do blízkosti čtecího zařízení. Čtecí zařízení potvrdí platnost operace a z karty se tak odečte jízda. Následně je zařízením vytištěn požadovaný lístek. Pokud není na kartě dostatečná výše požadované částky, je dobití karty možno provést před vydáním lístku. Kartu přitom není nutné vyndávat z pouzdra a zpravidla je možno ji používat i uloženou v peněžence.


Jaké jsou výhody čipových karet?

  • okamžitá 5% sleva ve srovnání s platbou hotovostní na každou cestu 
  • každá 10. jízda zdarma na předvoleném úseku (je-li všech 10 jízd uskutečněno během 15 dní)
  • urychlení a zjednodušení odbavení
  • zvýšení komfortu cestování
  • zvýšení bezpečnosti plateb (  v případě ztrátě nebo odcizení karty si cestující karta může zablokovat a zůstatek převést na kartu novou)
  • možnost užití u všech dopravců v rámci kraje

 (Důležité upozornění: Slevy plynoucí z využití čipové karty se nevztahují na žákovské a studentské jízdné).


Jak a kde získáte čipovou kartu?

Prodej karet probíhá v informačních kancelářích dopravců v České Lípě, Frýdlantu, Jablonci nad Nisou, Turnově, Semilech, Jilemnici, Lomnici nad Popelkou a Liberci na základě předložení vyplněného evidenčního listu (případně též dokladů specifikovaných pro žádaný druh zlevněného jízdného), který si cestující může vyzvednout buď přímo u řidiče nebo v informační kanceláři u všech dopravců Libereckého kraje. Karta je zhotovena do 4 dnů a vztahuje se na ni záruční doba v délce 24 měsíců ode dne personifikace. Při prvním použití si cestující nechá na kartu nahrát uhrazenou zálohu (min. 100 Kč), ze které bude se mu bude postupně odečítat jízdné. Platnost karty je stanovena na 5 let od jejího zhotovení, poté je možno kartu dále prodloužit .


Více informací lze získat:

www.csadsm.cz

www.csadjn.cz

www.csadlb.cz

www.csadcl.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky