Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Švýcaři se zajímají o naše zkušenosti z EU

Markgrafová Eva Mgr.

  • 29. 11. 2005 00:00

Sdílet článek

[id:3379|autor:Markgrafová Eva Mgr.|email:eva.markgrafova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:739 541 592|aktualizace:]

Na pozvání kantonální vlády zavítala ve dnech 23. až 25. listopadu delegace Libereckého kraje vedená hejtmanem Petrem Skokanem do partnerského kantonu St. Gallen, aby s představiteli kantonální vlády projednala témata další spolupráce. Pro krajskou politickou reprezentaci, která vzešla z loňských voleb, to byla první oficiální návštěva  St. Gallenu a  kromě hejtmana Petra Skokana se jí zúčastnili také Petr Doležal, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu, Vít Příkaský, člen rady kraje pověřený vedením resortu hospodářského a regionálního rozvoje, Vladimír Richter, člen rady kraje pověřený vedením resortu dopravy, a Hana Králíčková, členka rady kraje pověřená vedením resortu sociálních věcí, bezpečnosti a problematiky menšin.

„Naše spolupráce se švýcarským  kantonem St. Galllen je historicky spjata s působením  organizace Kooperace St. Gallen–Liberec ČR, která již od roku 1990 zprostředkovává občanům z našeho regionu různé studijní pobyty a pracovní stáže právě v tomto kantonu,“ připomíná hejtman Petr Skokan a upřesňuje, že dohoda mezi krajem a kantonem o regionální spolupráci a vzájemném přenosu knou-how pak byla uzavřena na podzim roku 2001.

„Každé dva roky se proto zástupci obou regionů sejdou, aby zhodnotili přínos dosavadního partnerství a dohodli se na tématech další výměny zkušeností. Protentokrát to byla témata, kterým se chceme věnovat v letech 2006 až 2007.“

Obě strany se dohodly na celkem šesti stěžejních oblastech, kam zahrnuly politické plánování,  národní hospodářství a sociální problematiku, ochranu životního prostředí a lesnictví, dopravu, vzdělávání, památkovou péči a územní rozvoj. „Tak například v oblasti dopravy se švýcarská strana zajímá o naše zkušenosti se zimní i běžnou údržbou našich komunikací, zatímco nás zajímá, jak se Švýcaři věnují problematice související s bezpečností silničního provozu. V případě památkové péče jsme nabídli naše zkušenosti s péčí o kulturní památky. Nás zase zajímá, jakou formou pečují o lesní porosty, jakou roli v lesním hospodářství sehrává stát, kanton  a vlastník.“ Zcela specifickým tématem bude podle hejtmana Petra Skokana politické plánování. „Podobný proces u nás neznáme. Švýcaři nás s ním proto chtějí obeznámit. Naproti tomu od nás očekávají, že se podělíme o regionální zkušenosti plynoucí z členství ČR v EU. Jak vyplynulo z vyjádření Petera Schönenbergera, člena kantonální vlády zodpovědného za finanční  resort a vnější vztahy, naše praktické zkušenosti jsou pro ně nesmírně cenné.  Už proto, že Švýcarsko své členství v EU zatím odmítlo, nicméně se připojilo k volnému pohybu zboží a pracovních sil, a proto své připojení k unii do budoucna nevylučují.“ 

V rámci této návštěvy se delegace LK sešla  nejenom se členy kantonální vlády v čele s Willi Haagem, ale i s celou  řadou dalších přizvaných hostů. Mezi nimi nechyběli ani zástupci Kooperace St.Gallen – Liberec ČR v čele s prezidentem Bruno Dudlem, bývalý prezident a její zakládající člen Prof. Hans Hiller a zástupce velvyslanectví ČR ve Švýcarsku Zdeněk Krejčí.  Součástí  programu, který pro představitele Libereckého kraje připravila švýcarská strana, byly  rovněž exkurze v tamní nemocnici a v několika významných firmách. „Podívali jsme se například také do firmy Druckguss AG Winkeln St. Gallen, zabývající se výrobou součástek pro automobilový průmysl, systémem tlakového lití, která má svůj pobočný závod v Liberci, a do firmy SFS Heerbrugg. Ta vyrábí šrouby a svůj pobočný závod si před časem otevřela pro změnu v Turnově,“ uzavírá hejtman Petr Skokan.



 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky