Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hejtman Petr Skokan a konzul Jerry J. Jelinek představili projekt náboru pracovníků do Kanady

Hejtman Petr Skokan a konzul Jerry J. Jelinek představili projekt náboru pracovníků do  Kanady

[16361|87815192212a494b1aa4cc852ced067a|5|public/vnejsi_vztahy/img_4413_676b8458f7.jpg]

06. 12. 2006
[id:4586|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Více než dvě stovky zájemců o kvalifikovanou práci v kanadské provincii Alberta přijaly pozvání hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana a honorárního konzula České republiky v Kanadě Jerryho J. Jelinka do zasedací místnosti LK. Konzul zde představil projekt náboru pracovních sil společností Caslawia, která v Libereckém kraji s jeho realizací v pátek začala. Jde totiž o společný projekt Libereckého kraje a společnosti Caslawia, která nábor v Česku organizuje.

„Na tomto projektu jsme se dohodli při mé šestatřicetihodinové návštěvě Alberty. Poté následovala další jednání a dnes začíná tento pilotní projekt v naší republice,“ vysvětlil hejtman Petr Skokan.

Jen v této provincii chybí na čtvrt miliónu kvalifikovaných pracovníků, zejména řemeslníků, soustružníků, svářečů  a dalších  kvalifikovaných profesí.

„K úvodnímu setkání se zájemci o práci v Kanadě v Liberci jsme se rozhodli po návštěvě hejtmana v provincii Alberta. Ukázalo se totiž, že Liberecký kraj disponuje lidmi, kteří mohou práci v místních podnicích poměrně jednoduše získat,“ uvedl konzul.

Provincie Alberta s třemi milióny obyvatel, s městy Calgary a Edmonton, je nejvíce se rozvíjející kanadská provincie, která však trpí nedostatkem pracovních sil. V průměru se sem stěhuje za prací 25 tisíc lidí ročně.

„Proto jsme se rozhodli se společností Caslawia rozjet program náboru na kvalifikovaná pracovní místa, kam si mohou vzít pracovníci i své rodiny. Podle vzdělání, oboru a pracovního zařazení lze vydělat od 22 do 35 dolarů za hodinu, v některých extrémních podmínkách na severu provincie až sto dolarů,“ vypočítal Jerry J. Jelinek. 

Podle něj je jen nutné přihlásit se na adrese www.caslawia.com, vyplnit dotazník, absolvovat pohovor s pracovníky Caslawie a po dohodě s firmou zajistit vízum, pracovní povolení a poté už letenky. Pracovník, který tuto proceduru absolvoval, však musí počítat s počátečními náklady, jako jsou poplatky za překlad dokumentů (výuční list, maturita apod.) vízum, letenka či na ubytování (cca 1500 dolarů za měsíc).

„V prvních třech měsících pomůžeme s ubytováním, pak už se každý musí postarat sám. Například v Calgary ale žije na dva tisíce Čechů a jejich zkušenosti určitě každému pomohou,“ zdůraznil konzul a připomněl, že se lze hlásit okamžitě. První pracovníci by mohli odjíždět do Kanady do dvou měsíců a očekává se, že čekací doba nebude delší než půl roku.

Hejtman Petr Skokan se domnívá, že tento společný projekt  přináší šanci jak snížit nezaměstnanost v některých regionech, například na Českolipsku či Frýdlantsku. Navíc až se pracovníci po dvou až třech letech vrátí, přinesou do mateřských podniků řadu zkušeností a možná že i zakázky. "A nemluvím o zdokonalení každého z nich v anglickém jazyce,“ upozornil Petr Skokan.

Bližší informace naleznete v přiloženém dokumentu.


 

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302