Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj spolupořádá zimní Evropský olympijský festival mládeže 2011

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 12. 2006 00:00

Sdílet článek

[id:4599|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Město Liberec získalo pořadatelství osmého zimního Evropského olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roce 2011. O dějišti vrcholné soutěže čtrnácti až osmnáctiletých sportovců rozhodl Evropský olympijský výbor na svém víkendovém zasedání v Bruselu. Spolupořadatelem se stane Liberecký kraj.

Evropský olympijský výbor zasedal v Bruselu u příležitosti oslav stého výročí Belgického olympijského výboru a účastnil se ho také předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Liberec zde jako uchazeče o pořádání zimního olympijského festivalu mládeže představil primátor statutárního města Liberec Jiří Kittner a prezident kandidátského výboru EYOF Liberec 2011 Roman Kumpošt.

„Původním záměrem našeho resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu byla kandidatura Libereckého kraje. Při podrobném studiu podmínek pro podání kandidatury jsme zjistili, že kandidaturu mohou podávat pouze obce, nikoliv regiony nebo kraje. Proto kandidaturu podalo prostřednictvím Českého olympijského výboru Statutární město Liberec s tím, že zájmem Libereckého kraje je stát se partnerem akce. S městem budeme o podmínkách spolupořadatelství festivalu jednat v příštím roce,“ uvedl náměstek hejtmana LK Petr Doležal.

Soutěže EYOF - European Youth Olympic Festival (do roku 2001 nazývané EYOD - European Youth Olympic Days) jsou pořádány od roku 1991, vždy v lichých letech pro letní a zimní sporty. Soutěž je řízena sdružením Evropských olympijských výborů (EOV) a jeho komisí pro EYOF za těsné součinnosti s příslušnými mezinárodními a evropskými sportovními federacemi a organizačními výbory EYOF. Český olympijský výbor v předchozím období vyjádřil těmto soutěžím podporu, neboť jejich motivační a sportovní přínos pro naše olympijské naděje je velmi významný. Soutěží EYOF (EYOD) se v minulých letech zúčastnili například olympionici Kateřina Hanušová,  Zuzana Kocumová,  Martin Koukal, Milan Šperl, Jan Mazoch, Petra Zakouřilová, Boris Zakouřil, Helena Balatková nebo Tomáš Holubec.
Zimní soutěže EYOWF se doposud konaly například v Popradu či v Sundswallu ve Švédsku.
Festival trvá osm dní, z toho šest dní probíhají soutěže, které jsou otevřeny sportovcům ve věku 14 – 18 let.

Zimní i letní Evropské olympijské festivaly mládeže se střídají ve dvouletém cyklu a pro závodníky v dorosteneckém věku představují totéž co olympijské hry pro seniory. Na těch zimních startuje pravidelně v osmi sportovních disciplinách zhruba 1300 účastníků z více než čtyřiceti zemí. V Liberci se bude soutěžit v ledním hokeji, krasobruslení, skoku na lyžích, běhu na lyžích, kombinovaném závodě, alpském lyžování a snowboardingu. Osmou disciplínou je biatlon, jehož dějištěm bude sportovní areál Břízky v Jablonci nad Nisou. „Přesná míra zapojení Libereckého kraje není zatím specifikována. Předpokládám, že v průběhu roku 2007 bude podepsána smlouva mezi Libereckým kraje, Českým olympijským výborem, Ministerstvem školství, mládeže, tělovýchovy a sportu a Statutárním městem Liberec, která zapojení jednotlivých stran jasně definuje,“ upozornil Tomáš Pokorný, vedoucí oddělení mládeže, sportu a zaměstnanosti.

Český olympijský výbor a Liberecký region zvažovaly podat kandidaturu na pořadatelství zimní olympiády už v roce 2009. Liberec se nakonec o kandidaturu neucházel, hlavním důvodem bylo přidělení pořadatelství Mistrovství světa v klasických lyžařských disciplínách  v roce 2009.

Pořadatelem letního Evropského olympijského festivalu mládeže byl v Bruselu zvolen turecký Trabzon.

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky